Wally en Annemiek voor 'Leuk op Texel'.
Wally en Annemiek voor 'Leuk op Texel'. Foto:

‘Leuk op Texel' uitdaging Wally en Annemiek

Sinds januari 2021 zijn Wally en Annemiek van Beek de trotse eigenaren van souvenirwinkel Leuk op Texel in De Koog. Annemiek bestierde eerder een winkel in Den Burg – Uniek – voor Wally is het ondernemen als voormalig accountant een nieuwe tak van sport. “Nogal een omslag, maar wij houden wel van in het diepe springen.” Na ruim een jaar gedraaid te hebben, zijn ze lid geworden van TOP: “We profiteerden mee van Texelpromotie door de VVV en belangenbehartiging door TOP, zonder ervoor te betalen. Dat voelde niet goed.”

Veel mensen kennen Wally als accountant bij NBC Eelman, waar hij tot drie jaar geleden 34 jaar lang full time werkte. “Mijn broer Jan had Van Beek Bijoux in De Koog. Hij wilde met pensioen en zocht iemand om de zaak over te nemen. Ik heb toen mijn vinger opgestoken: Annemiek had brocantewinkel Uniek in de Kogerstraat. Een eigen winkel, dat leek mij ook wel wat. Als accountant vertelde ik klanten wat ze moesten doen: ‘Houd je voorraad laag’, bijvoorbeeld. Nu kreeg ik de kans om dat advies zelf op de volgen.” Een goede stap: “De vrijheid van het zelfstandig ondernemerschap trok me en bevalt heel goed. Ik heb het drukker, maar ervaar minder druk: als ik nu iets doe of laat, heb ik mezelf ermee.”

Een uitdaging

Bij de overname van Van Beek Bijoux veranderde Wally de naam van de zaak. “Annemiek had natuurlijk Uniek – de souvenirwinkel vonden we ‘leuk’. Maar omdat de naam ‘Leuk’ al bezet was bij de KvK werd het ‘Leuk op Texel’”, verklaart Wally. 

Sinds afgelopen najaar staan Wally en Annemiek sámen aan het roer van Leuk op Texel: na een te drukke zomer van 2022 besloot Annemiek te stoppen met Uniek. "En toen hadden we opeens toch samen een winkel. Hoe dat bevalt? Als Annemiek de winkel anders ingericht heeft, verander ik het gauw terug zodra ze weg is”, lacht Wally. "Zonder dollen: het etaleren en ons magazijn zijn de taken van Annemiek, de winkel is verder mijn terrein. Zo weten we het prima met z'n tweeën op te lossen. En een mooie bijkomstigheid: omdat één van ons overdag kan aanvullen, trekken we komende zomer gewoon sámen om 20:00 uur de deur achter ons dicht. Dan kunnen we nog wat gaan eten of drinken in De Koog.”

Nog een beetje accountant

Het eerste jaar dat Wally voor zichzelf wilde beginnen in De Koog, moest hij vanwege de coronamaatregelen grotendeels gesloten blijven. "Gelukkig was er toen, met dezelfde reden, juist nog veel werk bij NBC. Terwijl Annemiek zich op de voorraden van de winkels stortte, kon ik nog deels als accountant blijven werken. Inmiddels hebben we de corona-tijd gelukkig achter ons gelaten en kunnen we ‘gewoon' draaien. Daarnaast blijf ik toch nog wel wat werkzaamheden voor NBC doen. NBC en ik kunnen elkaar toch niet loslaten. Bovendien zijn er een paar klanten van wie ik geen afscheid kan nemen”, lacht Wally.

Profijt van TOP

Afgelopen zomer werden Wally en Annemiek lid van TOP. "Als winkelier sprak ik wat andere ondernemers over het profijt dat we hebben van het toerisme, en dus van Texel-promotie door de VVV: ontzettend belangrijk voor Texel. Een deel van de contributie voor TOP gaat naar de VVV. Ook van de belangenbehartiging door TOP bij de gemeente profiteerden we mee, zonder ervoor te betalen. Dat voelde niet meer goed”, legt Wally uit. "Wat onze bijdrage precies doet, is niet meetbaar, maar we dragen het platform een warm hart toe.”