Joost Boekel is vrachtwagenchauffeur bij AB Texel en rijdt in de oogsttijd aardappels en uien door Europa.
Joost Boekel is vrachtwagenchauffeur bij AB Texel en rijdt in de oogsttijd aardappels en uien door Europa.

"Als chauffeur heb je veel vrijheid"

Joost Boekel ging als jochie met zijn vader mee op de vrachtauto. Tegenwoordig is hij zelf vrachtwagenchauffeur. Hij werkt voor AB Texel als chauffeur. In de oogsttijd rijdt hij door de Benelux, Duitsland en Frankrijk. Deze week gast in 'Eiland van...'

Iets over jezelf en je achtergrond.

Mijn naam is Joost Boekel, ik ben 22 jaar oud en geboren en nog altijd wonend in Den Burg. Ik ben er één van Marianne van Heerwaarden en Joop Boekel. Ik heb nog een oudere zus, Meline. Na de MAVO heb ik mijn MBO-diploma Transport & Logistiek behaald aan het Horizon College in Heerhugowaard. Daarna heb ik bedrijfseconomie (AD) gestudeerd op NHL Stenden in Leeuwarden. Helaas was een groot deel daarvan in corona-tijd. Hierdoor was er van de sociale kant van het studentenleven niet veel over en heb ik besloten mijn papieren voor het groot-rijbewijs te halen.

Wat voor werk doe je?

Sinds eind 2021 ben ik werkzaam voor AB Texel als chauffeur in de agrarische sector. In de wintermaanden rijd ik veelal pootgoedaardappelen met de zeilenwagen. In de oogsttijd rijd ik voornamelijk los gestorte aardappelen (chips en friet) en uien. Hiervoor rijd ik door de Benelux, Duitsland en Frankrijk.

Wat is het mooie aan werken in de transport?

Als klein jongetje ging ik altijd al met mijn vader mee op de vrachtwagen. Toen vond ik het al een mooi beroep. Je hebt veel vrijheid en komt op veel verschillende plaatsen. Ook is er verandering van werk door de seizoenen heen. Dat maakt het afwisselend. Onderweg tref je regelmatig collega's waarmee je dan een avondje gezellig kan zitten.

Knap dat AB Texel zo groot is geworden

Je begint, samen met je vader, voor jezelf.

Mijn vader heeft nu al een aantal jaren een eigen vrachtwagen en verhuurt zich door het jaar heen aan een paar verschillende transportbedrijven. Zo rijdt hij ook een aantal maanden per jaar voor AB Texel maar in de zomer dan weer voor Eelman in de bollen en is dan dus veel op Texel. Het hebben van een eigen auto maakt het werk nog iets mooier en je bent dan toch voor jezelf bezig in plaats van voor je baas. Zodoende heb ik besloten, nu ik nog jong ben en nog weinig verplichtingen heb, een eigen vrachtwagen te doen en bij mijn vader in het bedrijf te gaan. Het wordt een nieuwe DAF die, als alles volgens plan verloopt, van de zomer klaar is. Ik kijk daar erg naar uit.

Wat doe je zoal in je vrije tijd?

Door de week ben ik van huis en wanneer ik dan in het weekend thuis ben vind ik het leuk om wat met vrienden af te spreken. Terrasje of naar de kroeg. Ook voetbal ik op zondag bij Texel en doe ik op vrijdag vaak zaalvoetbal.

Hoe ervaar je de mensen op Texel?

Niet heel veel anders dan elders. Wel vind ik dat wij 'Texelaars' gastvrijheid een beetje van huis uit meekrijgen. Onderweg, met name in het buitenland, is dat nog weleens anders. Over het algemeen denk ik dat een Texelaar een redelijk nuchtere mentaliteit heeft, wat mij wel past.

Wat mag er op Texel blijven zoals het is? 

Het aanbod van winkels en horecagelegenheden mag van mij wel zo blijven. Het zou jammer zijn als er meer winkels verdwijnen en er zo leegstand in het centrum ontstaat. Ook de diversiteit van het landschap - landbouw, natuur en dorpen - mag van mij blijven zoals 'ie is.

Wat zou er op Texel anders mogen?

Van mij mogen we wel weer 80 rijden op de buitenwegen.

Wat is je favoriete plek op Texel?         

Er is niet specifiek één plek, maar ik kom graag in het bos, de duinen of op het strand. De westkant dus. Dat er veel verscheidenheid dichtbij is, waardeer ik wel.

Wie verdient er een grote pluim op Texel?

Dennis Wetenkamp. Zijn zoon Jelle is een vriend van mij en vroeger kwam ik veel bij hen thuis. Ik vind het knap dat AB Texel zo groot is geworden en ze maken natuurlijk ook heel veel Texel-reclame door heel Europa!

Hoe kijk je tegen het toerisme aan?

Voornamelijk positief. Er is door het toerisme veel te doen op het eiland. Wel vind ik dat de bedrijven in 'Texelse' handen moeten blijven. Niet dat grote investeerders de markt hier gaan overnemen. Mijn opa was een van de medeoprichters van De Krim en mijn moeder is hier al meer dan dertig jaar werkzaam. Dus van huis uit heb ik meegekregen dat het toerisme Texel wel veel brengt.

Wat doe je over vijf jaar? 

Over vijf jaar heb ik een leuk bedrijf samen met mijn vader opgebouwd en een eigen huis op het eiland.

De volgende in 'Eiland Van...'? 

Jari van Maanen, hij is mijn oudste neef. Hij heeft altijd wel wat te vertellen.