Zon en regen bij Kika Marathon

Bepaald geen makkie voor de deelnemers aan Run for Kika Marathon Texel zaterdag. En stond een straffe wind, kracht 5 à 6, die op het oostelijk deel pal tegen stond. De regen later op de middag maakte het er, ook voor de verkeersregelaars, niet prettiger op.

Maar bovenal een prima sfeer bij deze tweede editie van de Run for Kika Marathon Texel. Er werd gelopen voor het goede doel. 130 deelnemers aan de loop hadden samen €138.384,- opgehaald, ten bate van het onderzoek naar kinderkanker. Het hoogste bedrag van €8.144,50 door Toby Huizinga. Over zijn deelname: "Daarmee hoop ik veel geld op te halen voor 100 procent genezing van kinderkanker. Ik heb mijn doel op €10.000,- gezet, maar het mag natuurlijk altijd meer worden."

Er werden verschillende afstanden gelopen. De marathon, de halve marathon en 10 en 5 kilometer. 

Voor marathonloper Adriaan Schouls uit Gouda was het zijn eerste deelname aan Kika Texel en zijn tweede marathon. Vanaf de start om kwart over tien bij Evenementenhal Texel liep hij direct voorop, om de kop daarna niet meer los te laten. Met een straffe zijwind ploegde hij voorbij de vuurtoren door het mulle zand naar paal 33. Onderweg kreeg hij gezelschap van twee loslopende honden, die in de hardloper een speelkameraadje zagen. Schouls was er niet van gecharmeerd, maar kon zijn weg naar het slag van Kaap Noord zonder kleerscheuren vervolgen. 

Schouls liep een vrij constant tempo van een kilometer of 14, 15 per uur. Aan de oostkant van Texel liep Mark van Opijnen op hem in. Hij liep een tijdje in het kielzog van Schouls. Die nam tegen wind in iets gas terug. "Anders blaas ik mezelf op", vertelde hij zelf. Van Opijnen liep een eind met hem mee, maar moest met straffe wind tegen ter hoogte van Oosterend loslaten. 

Wind

Via Bargen stak hij met zijwind over naar het pad van de Nederlanden en kreeg met de wind in de rug vleugels. De zon verdween en de regen die vanaf dat moment begon hield aan tot de finish. "Met wind mee had ik er gelukkig niet veel last van." In circa 3.15 uur werd hij binnengehaald bij de Evenementenhal, de tijd waar hij op hoopte. 

Kika had een flinke organisatie opgetuigd, van de verslaggever van deze krant als voorrijder, tot verkeersregelaars bij elke kruising en verspreid langs de route de nodige verzorgingsposten. 

De Krim faciliteerde en had de Evenementenhal opgetuigd tot centrale plek waar de 130 deelnemers een warming-up hielden en na afloop weer op adem konden komen.