Omdat haar vader in Engeland woont en haar moeder in Nederland, staat deze leerling tussen twee werelden in.
Omdat haar vader in Engeland woont en haar moeder in Nederland, staat deze leerling tussen twee werelden in. Foto: Gestrand/Stefan Krofft

Havisten maken Vergezichten in verschillende kunstdisciplines

Vijftig vierdejaars havo-leerlingen van OSG De Hogeberg deden in februari en maart mee aan het project ‘Gestrand’. Onder leiding van projectleiders Wieneke Boon en Marijn van den Bogaard gingen zij aan de slag met verschillende kunstdisciplines. De afsluiting was vorige week met een expositie op school.

Met dit project wilden de projectleiders via kunst investeren in het welzijn, de groepsvorming en identiteitsvorming van de leerlingen. “Met het maken van de vergezichten hebben zij stilgestaan bij het ‘waarom’ achter hun inspanningen. Waar werk ik eigenlijk naartoe? Hoe zie ik mezelf in de toekomst?”

Tijdens een tweedaags kunstkamp bij groepsaccommodatie De Zilvermeeuw volgde de groep workshops van kunstenaars uit de disciplines land-art, fotografie en theater. Onder begeleiding van storytellers Gaia Sofie Theil en Jolien Bouwman schreven de leerlingen verhalen, gebaseerd op persoonlijke ervaringen. Theatermakers Kir Robben en Mariëlla van Apeldoorn vroegen hen: 'Van welke groepen maak je deel uit? En kun je daarin jezelf zijn?' Zij vertaalden deze reflecties naar een theatraal vergezicht op het strand. Beeldend kunstenaar Pieter van Schelt bouwde met de leerlingen een labyrint in het bos: een pad dat je, als je maar lang genoeg wandelt, van buiten naar binnen brengt. Conceptueel fotograaf Lieke Anna Haertjens gaf leerlingen de regie over hun eigen portret en indirect over hun eigen toekomst: 'Waar ben ik eigenlijk naartoe onderweg?'

Zo maakte een leerling een foto waarin ze met haar benen in het water uitkijkt over zee richting Groot-Brittannië. Omdat haar vader daar woont en haar moeder in Nederland, voelt ze zich tussen deze twee werelden instaan. Een ander maakte een foto van twee handen, waarvan er één, zo vertelt ze, hulp aanbiedt en de andere hulp afwijst: “Ik moet leren om de hulp van anderen toe te laten.”

Het project werd voor het eerst gehouden. Momenteel wordt bekeken of de pilot een terugkerend initiatief kan worden. De projectleiders kijken er in elk geval positief op terug. ‘Gestrand’ werd georganiseerd in samenwerking met de gemeente en Young 4 Ever. 

De expositie op school.