Ongekende ingreep

elektriciteitsnetwerk

Texel staat aan het begin van een ongekende ingreep in het elektriciteitsnetwerk om de snel stijgende vraag en opwek van stroom aan te kunnen. Aan de noordkant van het vliegveld komt een nieuw regelstation, het aantal van 280 schakelkasten moet worden verdubbeld, stroomkabels verzwaard en mogelijk moet er een extra wadkabel komen.

De ingreep is hard nodig, want momenteel is het netwerk al ontoereikend en sprake van 'filevorming'. Op een kaartje van netwerkbeheerder Liander kleurt het zuidwesten van het eiland oranje. Daar zit het netwerk 'vol', in vakjargon: er is sprake van congestie. Niet voortdurend, maar wel op piekmomenten. Om toch meer partijen van de extra gewenste capaciteit te voorzien gaat Liander daar in gesprek met bedrijven om zo efficiënt en verstandig mogelijk om te gaan met elektriciteit en de beschikbare capaciteit zo goed mogelijk te verdelen. Zij kunnen ook een energieconsultant in de arm nemen.

Het noordelijk deel van Texel is rood, daar zit het netwerk helemaal vol en zijn geen mogelijkheden meer om met slimme oplossingen meer capaciteit op het bestaande net te creëren. Een bittere pil voor ondernemers met plannen. Momenteel staan er bij Liander 21 op de wachtlijst: 16 die meer stroom willen gebruiken, 7 voor terugleveren en 2 voor beiden.

Dat aantal zal de komende jaren eerder groeien dan afnemen, verwacht Peter Hofland, woordvoerder van Liander. Hij verwacht dat ondernemers zeker tot 2030 met deze situatie te maken zullen hebben en sluit niet uit dat ook particulieren problemen ondervinden op piekmomenten. Voor gebruik van stroom bijvoorbeeld 's avonds en in de winter en bij het terugleveren van zonnestroom opgewekt met zonnepanelen.

De beoogde verduurzaming vraagt vele malen meer elektriciteit dan nu. Hofland: "De ontwikkelingen gaan héél snel. Particulieren die overschakelen op elektrisch koken en verwarmen, elektrisch gaan rijden en zonnepanelen installeren. "Bij zonnestroom zien we een steile curve omhoog." Bedrijven zijn druk doende met de overschakeling van fossiel op elektrisch en opwekking. Meer op pagina 2.