Situatiekaart voor het nieuwe elektriciteitsstation langs de Postweg, ten noorden van het vliegveld.
Situatiekaart voor het nieuwe elektriciteitsstation langs de Postweg, ten noorden van het vliegveld. Foto: Liander

Nieuw elektriciteitsstation en zware kabels

 

Netwerkbeheerder Liander gaat langs de Postweg ten noorden van het vliegveld een nieuw elektriciteitsstation bouwen. Deze week werd daarover overeenstemming bereikt met de grondeigenaar. De bestemming moet worden aangepast, hiervoor is een omgevingsvergunning aangevraagd bij de gemeente.


Het nieuwe elektriciteitsstation is een belangrijke schakel om de krapte die is ontstaan in het noordelijk deel van Texel op te lossen. Omdat de transportcapaciteit voor de aanvoer vanaf het station in Den Burg niet voldoende is om aan de groeiende vraag te voldoen, wordt ook een nieuwe aanvoerkabel gelegd. Waar die precies komt staat nog niet vast. Deels zal dit over grond van particulieren zijn. In het voorjaar neemt Liander hierover contact op met betrokkenen. De locatie, op ruime afstand van woningen en centraal in Eierland, is gekozen in overleg met de gemeente.

Het station wordt een gebouw van ongeveer 37,5 meter lang, 8 meter breed en 4 meter hoog. Qua uitstraling sluit het volgens Liander aan bij de bebouwing op het vliegveld. De omgevingsvergunning is aangevraagd. Als deze ter inzage ligt, houdt Liander een informatiebijeenkomst, naar verwachting in het voorjaar.

Op z'n vroegst kan het nieuwe station eind 2025 in gebruik worden genomen. Het station is onderdeel van een combinatie van aanpassing van kabels, schakelkasten en andere ingrepen aan de infrastructuur. Het zal nog wat langer duren eer een en ander zodanig in bedrijf dat er weer voldoende capaciteit is voor nieuwe bedrijvigheid. Liander verwacht daarom dat grote opwekkers en gebruikers van stroom zeker tot 2030 met beperkingen te maken kunnen hebben.

Door de extra drukte op het net is het mogelijk dat spanningsproblemen op de elektriciteitskabels toenemen. Dit varieert van het korte tijd niet kunnen terugleveren van zonne-energie tot knipperende verlichting in huis. In een enkel geval kan de extra belasting leiden tot stroomuitval op individueel, straat- of wijkniveau.  

Ondernemers en instellingen die tot die tijd plannen en wensen hebben aangaande elektriciteit doen er goed aan dit tijdig kenbaar te maken aan Liander om naar de mogelijkheden te kijken.

Naast de maatregelen voor Eierland staat er meer op stapel om de energie infrastructuur toekomstbestendig te maken. Denk aan verzwaring van de bekabeling. Want op meerdere plekken op het eiland is die te dun. Noodzakelijk is ook het huidige aantal van 280 transformatorhuisjes op het eiland op termijn te verdubbelen.

Een enorme operatie, noodzakelijk voor een toekomstbestendig netwerk. Daarvoor zullen veel straten open moeten. Liander benadrukt er naar te streven zo min mogelijk overlast te zullen veroorzaken.

Ook is het nog maar de vraag of de huidige wadkabel voor de lange termijn voldoende capaciteit heeft. De aanleg van zo'n kabel in dit kwetsbare natuurgebied is een tijdrovend en duur proces, geschat op tien jaar. Mocht dit niet toereikend zijn, dan kan onder meer de bedrijvigheid zich niet verder ontwikkelen en verduurzamen. Alternatief is de verhoging van de duurzame opwek op het eiland, gecombineerd met opslag en slimme toepassingen ('grids'). De eigen duurzame opwek op Texel loopt met 4 procent sterk achter bij de landelijke trend van 16 procent in 2022. 

In opdracht van de gemeente doet Royal Haskoning DHV momenteel onderzoek naar de totale energiehuishouding op Texel, ook als input voor het burgerberaad over het energievraagstuk. Dit start naar verwachting eind 2023/begin 2024.