Tampons.
Tampons. Foto: Aangeleverd

Texel gaat plan maken tegen menstruatie-armoede

Algemeen

De motie door alle vrouwen uit de gemeenteraad om ‘menstruatie-armoede’ tegen te gaan - ingediend op Nationale Vrouwendag - is woensdag tijdens de raadsvergadering unaniem aangenomen. Dit betekent dat het college op korte termijn zal zorgen voor een plan waarmee deze vorm van armoede op Texel te lijf wordt gegaan.

Albert Huisman (VVD) haalde aan dat in december 2022 in de Tweede Kamer een motie is aangenomen met hetzelfde doel, waarmee minister Carola Schouten dit jaar aan de slag zou gaan. “VVD steunt de motie, maar het lijkt mij logisch hier op te wachten.”

Nils Lely van de PvdA en Henry Soyer namen GroenLinks pleitten juist voor een snelle aanpak. “Ik wil wantrouwen niet ondersteunen, maar afwachten lijkt me geen goed plan”, stelde Soyer. “Laten we dit zelf aanpakken en voor de rest hopen dat Schouten er snel mee komt”, zei Lely.

Wethouder Remko van de Belt sloot zich daarbij aan: “Ik denk niet dat wachten op Den Haag nodig is. Met de kracht van het lokale netwerk, in samenwerking met de voedselbank, particulieren en Texels Welzijn, gaan we een e..