Afbeelding

De ramadan begint - over vasten en gezondheid

Algemeen

Ieder jaar vasten moslims een maand lang tussen zonsopgang en zonsondergang. Alleen ’s avonds en ’s nachts wordt er gegeten en de vastenperiode wordt afgesloten met het Suikerfeest. Dit jaar begint de ramadan op donderdag 23 maart. Gedurende de vastenperiode (tussen zonsopgang en zonsondergang) is het niet toegestaan om te eten, drinken, roken, en geslachtsgemeenschap te hebben.

De op Texel wonende Mohammed Haouari doet mee aan de ramadan. Hij vindt het bijzonder dat religieus vasten al eeuwenlang bestaat en dat in de wetenschap pas kortgeleden de gezondheidsvoordelen van vasten aan het licht zijn gekomen. “Door het vasten worden mijn lichaam en geest gereinigd. Ik ben ervan overtuigd dat de Schepper (Allah) weet wat goed voor ons is’’, zegt hij daarover.

Reiniging

Veel mensen vragen zich af of vasten wel gezond is. Onlangs hebben verschillende studies grote gezondheidsvoordelen voor vasten aangetoond. De laatste jaren is ‘intermittent fasting’ (periodiek vasten) een populaire methode geworden, die wordt gebruikt als middel om af te vallen. Bij wie vast schakelt het lichaam over op vetverbranding waardoor die sneller afvalt. Daarnaast schijnt vasten ook verouderingsprocessen te vertragen en de kans op kanker verminderen. Door het vasten worden ‘reinigingsprocessen’ in gang gezet, waardoor beschadigde cellen worden opgeruimd en dat zou de groei van tumoren afremmen. Ook schijnt het vasten een gunstig effect te hebben op het menselijk brein. 

Ook niet-moslims vasten

Veel mensen weten niet dat veel moslims behalve in de Ramadan ook gedurende het jaar vasten. Mohammed Haouari vast al jaren elke maandag en donderdag. De profeet Mohammed vastte ook vaak op maandag en donderdag. Het is moslims aangeraden dit ook te doen. Nog maar weinig mensen weten dat ook christenen vasten – 40 dagen voor Pasen – en dat de Joden per jaar zes vastendagen hebben.

Uitzonderingen

“Gezien de gezondheidsvoordelen raad ik het iedereen aan te vasten”, aldus Mohammed Haouari. Daarbij wordt in de islam overigens een uitzondering gemaakt voor vrouwen die menstrueren, zwanger zijn of borstvoeding geven, evenals voor kinderen die nog niet in de puberteit zijn, voor ouderen, voor zieken, voor reizigers en voor mensen die een zware lichamelijke inspanning moeten doen. En voor wie het eens zou willen proberen, maar een vastenmaand te zwaar vindt, is het misschien aan te bevelen het eens op een kortere dag in de winter te doen.

Omdat de periode van ramadan wordt bepaald aan de hand van een maankalender, begint ramadan elk jaar op een andere datum.