Afbeelding
Foto:

Randzaken

Burgemeester


Het zal je maar gebeuren, dat je op de maandagmarkt wordt klemgezet door onze politieke coryfeeën Astrid, Anneke, Albert en Henri, die je overvallen met de vraag wat voor burgemeester jij wilt. “Ach, de vorige had wat mij betreft wel mogen blijven”, antwoordde iemand. Welke vorige? “Joke natuurlijk!”


Hoezo? “Joke was duidelijk, een burgemeester van wie je wist wat je aan haar had. Als iets haar niet zinde, dan sloeg ze met haar vuist. Niet voor je bek, maar op tafel. Dat mag ik wel. Duidelijk naar de politici, naar de ambtenaren en het Haagse rapalje. Zo gebeurde er tenminste wat.”


Zo is het, met Joke was het nooit saai. Dus op de vraag over welke eigenschappen de nieuwe burgemeester moet beschikken, zeg ik: de duidelijkheid en daadkracht van Joke. Maar daarmee zijn we er nog niet, de nieuwe burrie moet meer in zijn of haar mars hebben.


Hij/zij moet vertrouwen uitstralen. Zoals Leo Timmers. Met Leo aan het roer van de Rabobank geen kredietcrisis of schandalen. Zoals Leo na zijn pensioen ook Texel Energie er weer bovenop hielp. Al heeft de nieuwe burrie maar een greintje van Leo’s degelijkheid.


Financiële kennis, ook niet onbelangrijk in deze turbulente tijden. Daarvoor kom ik uit bij Frans Visman, onovertroffen rekenmeester in de politieke arena. Dus ook een beetje van Frans. Natuurlijk moet je kunnen vertrouwen op de financieel wethouder, maar wat boekhoudkundig inzicht is nuttig.


Wat begin je zonder techniek. Niets, we zijn er aan overgeleverd! Kennis op dat vlak is beslist niet overbodig in onze high tech-maatschappij. De nieuwe eerste burger mag een voorbeeld nemen aan Fulps Duinker. Loonwerker, uitvinder en vernieuwer, die met zijn zelf ontwikkelde kilver zelfs opdracht kreeg in Koeweit een stuk moeras te egaliseren.


Zo’n nieuwkomer, waarschijnlijk uit een of andere uithoek van het land, zou die enig idee hebben over onze voorgeschiedenis en onze culturele gebruiken? Zou ie weten over de Russenoorlog, de Watersnoodramp, dat we elkaar met Ouwe Sunderklaas te kakken zetten en op 30 april koste wat koste, de meierblis in de fik willen steken? Zou die weten wat Paelwerck en Slotskolk betekent? En verstaat ie wel Tessels, laat staan dat ie het spreekt?


Geef de nieuwe burgervader of -moeder daarom maar de historische knobbel van Gelein of Irene, dat 'ie zo Tessels praat als Gerard Kuip en met Ouwe Sunderklaas speult als Cor Trap, Jan Lap, Sjef Boom of de Veltkampies. 


En verder: de natuurkennis en -liefde van Jac. P. Thijsse, de ondernemersgeest van Dick Graaf, de visie van Theo Hoogerheide, de cultuurliefde van Cor van Heerwaarden, de vechtlust van Denise, de nuchterheid van Peter (GL) Bakker, het gewiekste van Daan Schilling en – omdat er ook wat te lachen moet zijn – de humor van Harry de Graaf.


Wie zich in deze eigenschappen herkent, wordt verzocht zich melden in het gemeentehuis.


Gerard