Afbeelding
Foto:

@txl

Prikkels

Term anno 2023: prikkels. Overprikkeld zijn, onderprikkeld zijn, te veel prikkels, te weinig prikkels.. Onze hersenen hebben heel wat te verduren qua 'prikkels'.


Voel ik me vaker overprikkeld of onderprikkeld? Ik denk dat ik vaak een overprikkeld persoon ben. Laatst las ik iets over gelukshormonen - ik maak even een uitstapje - dat een deel wordt bepaald door bijvoorbeeld je omgeving, maar ook een groot deel door hoeveel van ieder (geluks)stofje  waarmee je gezegend bent bij je geboorte. 


Ik denk dat ik bij mijn geboorte een hoop adrenalinestofjes heb gekregen, want door vele prikkels die ik kan ontvangen, komt die stof altijd wel veel vrij. Ik vind sociale contacten mega gezellig, maar moet daarna ook weer even 'ontprikkelen'. Rustig zitten met een kopje thee, rondje buiten lopen... even de adrenaline en dergelijke laten zakken. 


Ik kom er ook steeds meer achter dat de mobiel een echte overprikkelaar is. Ik betrap mezelf erop dat ik minutenlang kan scrollen langs Facebook en Instagram. En dan de telefoon wegleggen en echt even moeite moeten doen om weer op te starten. Moe voelen. En weer tien zinloze minuten weg. Want wat zien we nou eigenlijk op sociale media? Een hele hoop prikkels. 


Is er een verband tussen telefoons en prikkels? Absoluut. De hele dag staat dat ding aan, zijn we erop gefocust en zuigen we elke melding - alias prikkel - naar binnen. En de kinderen groeien nu al met al die prikkels op. Telefoons trekken, hoe jong ze ook zijn, enorm aan. Die lichtjes, geluidjes... Leuk als je kan appen en een antwoord krijgt. Met honderd smileys. 


Ja, voor een bestaan met minder prikkels, moeten we zonder telefoon leven. In de rimboe in een hutje... Of een oude Nokia met alleen sms en Snake kopen. Dat kan ook. Overigens wel een goedkope oplossing. Of in De Slufter gaan staan. Geen bereik en geen internet. De natuur lost het overprikkelingsprobleem zeker wel op!


Emily Westdorp