Paraplu-bestemmingsplan:

honderdtwintig zienswijzen

Honderdtwintig Texelaars hebben een zienswijze ingediend tegen het ontwerp-paraplu-bestemmingsplan Verblijfsrecreatie, dat de afgelopen weken ter inzage lag. Naast veel individuele zienswijzen, zijn er brieven ingestuurd door onder meer Stichting Kernwaarden, Recron, LTO, de vereniging van Texelse kampeerboeren en 10 voor Texel. 

Het groot aantal zienswijzen zal voor niemand een verrassing zijn. In het communicatieproces in aanloop ontstond, door gebrekkige communicatie, behoorlijk wat onrust. Verantwoordelijk wethouder Rikus Kieft (GroenLinks) gaf destijds aan dat dit beter had gekund. Hij vond een middenweg door de klankbordgroep (vertegenwoordigd door een breed scala aan belanghebbenden) te laten aanschuiven bij het college, vóór de - door datzelfde college - beoordeelde zienswijzen aan de gemeenteraad worden voorgelegd. 

Woede is er vooral bij eigenaren van B&B's met meer dan twee kamers. Deze kleine logiesverstrekkers zijn van mening dat zij gehandeld hebben op basis van bestaande wetgeving en zien de inkomsten dalen nu het college het aantal kamers wil maximaliseren tot twee. De vereniging van B&B's laat zich vertegenwoordigen door advocaat Vincent van der Velde. Hij verwacht dat de kans groot is dat de verandering voor de sector logies met ontbijt wordt teruggedraaid. "In 2013 en 2015 was er eenzelfde situatie, en die verloor de gemeente toen bij de Raad van State. In juridische zin mag je een bestemmingsplan niet zomaar wijzigen. Daar moet een goede reden voor zijn. Maar wat ons betreft, is de onderbouwing onvoldoende", vertelt hij aan NH Nieuws.