De terrein van camping Kogerstrand, met de doorgang tussen de Badweg en het strand van paal 20. Op de voorgrond delen van de ontmantelde brug.
De terrein van camping Kogerstrand, met de doorgang tussen de Badweg en het strand van paal 20. Op de voorgrond delen van de ontmantelde brug. Foto: Gerard Timmerman

Terugkeer brug Kogerstrand tijdrovend proces

Door het ontbreken van de brug die de Badweg en het strand van paal 20 met elkaar verbindt, stapelen verliezen voor de omliggende bedrijven zich op. Ondernemers dringen aan op een snelle oplossing.  


De gang van zaken rond de brug is tot dusver allerminst rimpelloos verlopen. In de veronderstelling dat de brug, die bij de aanleg destijds betaald is door Recreatie Stichting Texel (voorloper van De Krim), eigendom was van De Krim Texel, liet De Krim de brug eind vorig jaar weghalen. Directeur Iwan Groothuis: "De brug was afgekeurd en onveilig, daarover was geen discussie. Wij hebben toen het initiatief genomen om de brug weer zo snel mogelijk in orde te maken. Maar daarbij zijn we ingehaald door het juridische en vertraging door het stikstofverhaal.”

Eigendom brug

De veronderstelling, ook bij de gemeente, dat De Krim eigenaar is van de brug, bleek niet te kloppen. Inmiddels is duidelijk wie wel. Groothuis: “De brug is voor de helft van Rijkswaterstaat en voor de helft van Staatbosbeheer. We kunnen nu wel vaststellen dat destijds na de aanleg van de brug er geen verdere afspraken zijn gemaakt over onderhoud en beheer. Ook de bestemming van het gebied rond de brug zal nader bekeken worden.”

Verantwoording

Hoe nu verder? Groothuis: “We zijn in goed contact met de Gemeente Texel. We hebben als De Krim samen met de firma Tatenhove en De Boer en De Groot, de oorspronkelijke bouwers van de brug, de plannen voor een nieuwe brug laten uitwerken. Gemeente Texel neemt nu de verantwoording voor de bereikbaarheid van het strand van De Krim over."

"Voor de korte termijn, het seizoen begint al over twee weken, komt er waarschijnlijk een noodbrug. Dat kan de oude brug zijn, maar dan alleen voor fietsers en voetgangers, niet voor auto’s. Andere mogelijkheid is een trap, een stukje oversteken over de camping, eigenlijk zoals we dat in de winter al deden.” 

Route verlicht

Bedoeling is ook dat de route van en naar het strand verlicht gaat worden, om de toegankelijkheid te verhogen. Ook komt er een duidelijk bord, dat de route naar het strand en de bedrijven wijst. 

Voor de lange termijn vinden alle partijen een nieuwe brug de beste optie. Daar zijn een aantal mogelijkheden voor die reeds uitgewerkt zijn door De Krim en De Boer en De Groot. Dat traject ligt nu bij de gemeente, die de kar trekt.”

Ook De Krim is gebaat bij een snelle oplossing. “Dit geeft extra drukte op ons terrein. Auto’s en vrachtwagens rijden nu deels over rijplaten en dat maakt lawaai. Als kampeerder zal je daar enige last van kunnen hebben. Al met al lopen de gemaakte kosten bij De Krim hard op."

Groothuis doelt op de tijdelijke ondersteuning van de afgekeurde brug het vorige seizoen en de volledige uitwerking van de constructie van een nieuwe brug. "En nu de noodweg door de duinen die ook dit seizoen de toegangsweg voor bestemmingsverkeer zal. Daardoor missen we de opbrengst van zo’n tien kampeerplekken.” 

"Naar nu is gebleken zijn wij als Krim-organisatie niet verantwoordelijk voor de nieuwe brug en de investering daarvoor. Maar we denken natuurlijk wel mee en willen, in overleg met de andere betrokkenen, werken aan een goede en spoedige oplossing. Maar de beslissing ligt sinds kort bij gemeente.”


Over deze kwestie hebben we een serie vragen gesteld aan het college van b en w. Bij het ter perse gaan van deze krant was de reactie van de gemeente nog niet binnen.