Tijs van Exel: "Ik houd van de verschillende seizoenen en de verschillende werkzaamheden die daarbij horen."
Tijs van Exel: "Ik houd van de verschillende seizoenen en de verschillende werkzaamheden die daarbij horen." Foto: Aangeleverd

"Vraag naar goed voedsel blijft altijd"

Vertel eens wat over jezelf en je achtergrond?

Mijn naam is Tijs van Exel en ik ben 22 jaar oud. Ik ben de oudste zoon van Hans en Svea, geboren en getogen op Texel. Ik ben opgegroeid op de boerderij Lou Christy in de Eierlandse polder. Ondanks dat ik nog iedere dag op Lou Christy te vinden ben, woon ik sinds kort wel op mezelf in een appartementje in Den Burg. Mijn studieverleden is begonnen op de Jozefschool. Hierna heb ik de mavo en de havo afgerond op OSG De Hogeberg. Daarna heb ik twee verschillende agrarische HBO-studies gevolgd. Helaas is hier tot op heden nog geen diploma uit voortgekomen.


Wat voor werk doe je?

Ik werk momenteel volledig ‘thuis’ op de boerderij. Wij hebben hier een gemengd bedrijf met melkkoeien, pootaardappels, bloembollen en sinds afgelopen jaar ook een klein winkeltje. Het bedrijf werd voorheen altijd gerund door mijn vader Hans en mijn oom Paul van Exel. In 2022 zijn mijn broertje Abe en ik ook officieel in het bedrijf gekomen. 


Telkens verbaasd over hoe mooi De Muy wel niet is

Wat is het mooie aan werken op een boerderij?

De verscheidenheid aan werkzaamheden is zo breed dat het lastig is om een specifiek punt te noemen. Maar ik houd bijvoorbeeld erg van de verschillende seizoenen en de verschillende werkzaamheden die daar bij horen. 's Winters in de koudste maanden zijn we vooral in de schuur bezig met het sorteren en afleveren van de pootaardappels. Ook lopen de koeien deze maanden lekker binnen op stal. Zodra het weer voorjaar wordt, gaan de trekkers het land in en mogen de koeien weer naar buiten. Je heb dus elk seizoen weer dingen om naar uit te kijken.


Hoe zie je voor jezelf de toekomst op de boerderij?

Onze boerderij ligt op een paar honderd meter afstand van de Texelse duinen, Natura 2000 dus. Wat dit precies te betekenen heeft voor ons met de huidige stikstofproblematiek is nog niet bekend, maar spannend is het wel. Het wordt hoog tijd dat hier duidelijkheid over komt, want op deze manier is ondernemen ontzettend lastig. Verder ben ik er wel van overtuigd dat er hoe dan ook een goede boterham te verdienen is in deze sector, want de vraag naar goed voedsel zal altijd blijven.


Wat doe je zoal in je vrije tijd?

Ik haal veel plezier uit sport. Zo doe ik vanaf jongs af aan veld- en aan zaalvoetbal. Daarnaast ben ik ook nog een aantal keer per week in de sportschool te vinden. In het weekend ben ik nog regelmatig in de kroeg te signaleren. Al gaat dit soms wel ten koste van de prestaties op het voetbalveld de volgende dag.


Hoe ervaar je de mensen op Texel?

Ik denk dat de mensen op Texel niet per se beter of minder zijn dan elders in Nederland. Het leuke is echter dat je op straat altijd wel bekenden tegenkomt. Zo maak je vaak even een praatje en dat is anders dan wanneer je in de stad komt. Daar loopt bijna iedereen met muziek in en wordt er nauwelijks met elkaar gepraat.


Wat zou er op Texel moeten blijven zoals het is? 

Ik heb het erg te doen met de Texelse kottervissers. Er zijn er nu al niet veel meer, maar ik hoop dat de laatsten het wel op een goede manier vol kunnen houden. Dat het zo slecht gaat met deze sector komt vooral door soms onbegrijpelijke beslissingen van bovenaf. Dit zijn dingen waar wij in de agrarische sector ook veel te vaak mee te maken hebben.


Wat zou er op Texel anders mogen?

Ik vind het jammer dat veel mensen van mijn leeftijd het eiland verruilen voor de vaste wal. Dit heeft denk ik vooral te maken met het woningaanbod en het beperkte aantal banen voor hoogopgeleiden. Natuurlijk is dit niet zomaar te veranderen, maar jammer is het wel omdat dit toch een leeftijdsgroep is die een hoop leven in de brouwerij brengt.


Wat is je favoriete plek op Texel?

De mooiste plek op Texel vind ik De Muy. Toen ik nog op de boerderij woonde, ging ik hier zo nu en dan wel eens een rondje hardlopen en dan verbaasde het me telkens weer hoe mooi het daar eigenlijk wel niet is.


Wie verdient er een grote pluim op Texel?

Mijn neefje Loek Kooijman. Hij gaat momenteel door een moeilijke tijd, maar het is een ontzettend sterke knaap die daar zeker doorheen komt. Hij is 's zomers tijdens de bloembollenoogst ook altijd de hardste werker van de hele ploeg dus ik hoop dat hij er dan gewoon weer bij is.


Hoe kijk je tegen het toerisme aan?

Persoonlijk houd ik er wel van. Natuurlijk is het soms bijvoorbeeld bij ons op de Postweg wel iets te druk, maar het levert daarentegen wel een hoop geld op voor het eiland. En als ik in de dorpen kom, vind ik het leuk als er reuring op straat is.


Wat doe je over vijf jaar? 

Over vijf jaar werk ik uiteraard nog steeds op de boerderij. Ik hoop dat we dan mooie stappen hebben kunnen zetten binnen het bedrijf. Daarnaast hoop ik dat ik nog steeds regelmatig leuke dingen doe met vrienden en familie.


Wie zou je graag in een volgende 'Eiland Van...' willen zien? 

Als volgende wil ik graag Joost Boekel zien. Hij is al jaren een goede vriend van mij en hij kwam onlangs met het nieuws dat hij voor zijn werk een eigen vrachtwagen had besteld. Een interessant en ondernemend verhaal dus.