Een 'Q&A' volgde na de vertoning van 'De jurk en het scheepswrak' in Cinema Texel.
Een 'Q&A' volgde na de vertoning van 'De jurk en het scheepswrak' in Cinema Texel. Foto: Eva Groot

Docuserie over ‘de jurk’ weet kijker te boeien

Cultuur

“Toen we begonnen met duuken, was er geen overheid”. De Texelse duiker Jack Betsema, voor wie een prominente rol is weggelegd in de documentaire ‘De jurk en het scheepswrak’, beantwoordt vragen van het publiek dat zondag toestroomde voor de voorvertoning in Cinema Texel.

De serie, van de hand van Arnold van Bruggen, toont de belangen en achtergronden van de Texelse vinders van de jurk en de andere Palmhoutwrak-schatten versus die van de overheidsinstanties en wetenschappers, terwijl Corina Hordijk, directeur van Museum Kaap Skil, probeert te bemiddelen. De kijker krijgt gaandeweg de documentaire begrip voor beide kanten van het verhaal. 

Onder meer Betsema vertelt over hoe de tijden in zijn ogen zijn veranderd op het gebied van maritieme archeologie. “Zonder ons was er nooit een jurk geweest.” 

Al vanaf de eerste beelden, een bij opkomende zon over het wad scharrelende Betsema, weet de serie te boeien. De afwisseling tussen citaten van de ‘echt Texelse’ duikers, beelden van het wrak en de schatten en de me..