Sien en Wim Sprenger.
Sien en Wim Sprenger. Foto: Collectie familie Sprenger

Verzetsverleden oud-burgemeesterspaar geëerd

Het verzetsverleden van Wim Sprenger, van 1968 tot 1978 burgemeester van Texel, en echtgenote Sien wordt geƫerd met een toneelstuk in 'Theater na de Dam' op 4 mei in de Nederlands Hervormde kerk in Moordrecht.

Wim Sprenger (1913-1988) en Sien Pool (1912-2014) en hun zoons Rien en Wim boden in woonplaats Moordrecht onderdak aan onderduikers of hielpen hen op andere wijze. Zoals bij de Joodse baby Chaim. Hij kon niet mee met zijn gevluchte ouders. Sien wist hem in een onderduikadres in Diepenveen te krijgen.

Het echtpaar raakte steeds meer betrokken bij het regionale verzetswerk. Wim werd commandant van de regio Moordrecht en de kelder van de woning was het decor van vele geheime vergaderingen. Hij bracht onder meer de Duitse geschutsstellingen langs de spoorlijn in kaart en met de andere verzetsmensen reikte hij bonkaarten uit aan gezinnen. Maar het verzetswerk botste steeds meer met zijn werk als gemeentesecretaris, waarin hij orders van de bezetters moest uitvoeren. Daarop dook hij onder een valse naam onder in Ouderkerk aan den IJssel.

De toneelvoorstelling begint om 21:00 uur en de toegang is gratis.