Kwaliteitskrant New York Times bericht over docu Van Bruggen

De wereldberoemde 'jurk uit het Palmhoutwrak' blijft de gemoederen bezighouden. Naar aanleiding van 'De Jurk en het Scheepswrak', de nieuwe documentaireserie van Arnold van Bruggen, verscheen afgelopen dinsdag een artikel in één van de meest gezaghebbende kranten ter wereld, de New York Times.

Naast een driedelige documentaireserie die in april op NPO2 zal worden uitgezonden, bestaat 'De Jurk en het Scheepswrak' uit een vijfdelige podcast en een zogeheten ‘online duikervaring' zijn vanaf 3 april beschikbaar via npo.nl. In het artikel van de Amerikaanse kwaliteitskrant wordt het verhaal van de vondst van de jurk geschetst. Verder wordt ingezoomd op de inhoud van de docuserie waarin de vraag wordt opgeworpen van wie de jurk geweest kan zijn. Van Bruggen stipt drie plausibele theorieën aan. Eén mogelijkheid is dat de kleding toebehoorde aan een theatergezelschap dat Engeland ontvluchtte. Een tweede, gebaseerd op onderzoek door een historicus verbonden aan de Universiteit van Oxford, is dat de kleding toebehoorde aan de overleden echtgenote van een ambassadeur die vanuit Constantinopel naar Engeland werd teruggebracht. Een derde mogelijkheid is dat de voorwerpen toebehoorden aan een rijke Oost-Europese familie die de Dertigjarige Oorlog ontvluchtte. Ook het feit dat er nog zeker 3.000 andere scheepswrakken op de bodem van de Noordzee liggen komt aan bod. En waarom het vaak lastig is om die te onderzoeken, laat staan te bergen.

 

Sinds de vondst is er met regelmaat aandacht voor de jurk. In februari van dit jaar besteedde de Amerikaanse nieuwszender CNN er nog aandacht aan. Medio vorig jaar schreef een Australische schrijfster een roman waarin de hoofdrol is weggelegd voor de jurk. Zondag 19 maart wordt de documentaireserie om 14:00 uur eenmalig vertoond bij Cinema Texel in Den Burg. Op tv zal de serie te zien zijn op 3, 10 en 17 april om 22:20 uur op NPO2.