Afbeelding
Foto: Willem Sangers

Een derde van Texel stemt op de BBB

Hoewel de uitslag nog niet definitief is vastgesteld, is wel duidelijk dat een groot deel van de Texelaars gestemd hebben op BBB voor de Provinciale Statenverkiezingen. 33,6 procent stemde op de nieuwe partij. Daarmee blijven ze op Texel de ‘linkse wolk’ van GroenLinks en de PvdA (samen 19,4 procent) en de VVD (11,4 procent) ruim voor. Met vijfenzeventig procent van de stemmen geteld in de provincie ligt de BoerBurgerBeweging ook in de provincie aan kop, op de voet gevolgd door de VVD.  

Net als in de rest van Nederland krijgt de Tweedekamercoalitie op Texel een flinke tik op de vingers. De VVD levert 5,1 procent in, het CDA 7,8 procent, D66 3 procent en de Christenunie 2,7 procent. GroenLinks en PvdA verliezen individueel terrein (-0,1 procent en 2 procent), maar zijn samen de tweede partij. Provinciaal lijken de BBB (+8) en de VVD (-1) beiden acht zetels te krijgen. GroenLinks blijft steken op zeven zetels (-2), net als de PvdA (+1). 

Geen Texelaars in Haarlem

Ondanks dat er verschillende Texelaars verkiesbaar waren, lijkt er niet één zitting te mogen nemen in de Provinciale Staten. De grootste kanshebber leek Maarten Dijksen, die op plaats drie staat bij de SP. Het lijkt erop dat de SP slechts twee zetels krijgt. Elias Marseille, tegenwoordig wonend aan de overkant, staat op een elfde plek. Op het moment van schrijven, met bijna alle stemmen geteld, komt GroenLinks uit op zeven zetels. De andere Texelaars stonden niet op een plek waarvan het reëel was om te verwachten dat die naar Haarlem zou leiden. Alles wijst erop dat BBB de grootste wordt.

Veel animo 

Het opkomstpercentage op Texel was 70,8 procent en lag hiermee een stuk hoger dan in 2019 toen 66,4 procent de weg naar de stembus wist te vinden. De Nederlanders wisten de weg naar de stembus sowieso goed te vinden. Met ruim negentig procent van de stemmen geteld, staat de opkomst op 57,7 procent: volgens de NOS het hoogste opkomstpercentage sinds 1987, toen ruim 66 procent de moeite nam om te gaan stemmen. Op Texel zorgde het af en toe voor wachtrijen bij de stemlokalen. In Noord-Holland bleef het opkomstpercentage opvallend genoeg achter ten opzichte van 2019: 51,7 procent om 56,8 procent.


Bij het ter perse gaan van deze krant waren de definitieve uitslagen nog niet vastgesteld. Mochten er grote veranderingen zijn, maakt de redactie hier uiteraard melding van.