Reddingboei op het strand.
Reddingboei op het strand. Foto: Maarten Brugge

College niet voor reddingboeien

Het college van b en w is geen voorstander van reddingboeien op palen op het strand. Het college vreest namelijk niet minder, maar juist meer problemen door het plaatsen van deze reddingboeien. Dat laat het college weten in reactie op het voorstel van het CDA om deze te realiseren op de Texelse stranden, in navolging van Den Helder en Julianadorp. De boeien moeten de overlevingskans van drenkelingen juist vergroten op momenten dat er geen strandbewaking aanwezig is.

"Wij zijn geen voorstander van de plaatsing van reddingsboeien op het strand. De reden hiervoor is dat het gebruik van de boeien met minimaal twee personen gedaan moet worden. Bijkomend nadeel is dat, zeker bij lage zeewatertemperaturen in de winterse perioden, het aantal personen wat in de problemen kan komen nog kan stijgen door onderkoeling van de ‘redder’."


Wel zegt het college toe de ervaringen met de boeien in Den Helder te volgen. "In de programmabegroting 2024 stellen we voor om een risico-inventarisatie te maken voor de strandbewaking. Dit initiatief kunnen we daarin meenemen als een mogelijk oplossingsrichting voor de tijden dat het strand niet bewaakt is. We zullen bij Den Helder ook navragen welke afwegingen zij daarin hebben gemaakt."