Dennis Reuijl werkt op de afdeling 'varia' aan een sjoelbak.
Dennis Reuijl werkt op de afdeling 'varia' aan een sjoelbak. Foto: Eva Groot

Een kijkje achter de schermen bij De Bolder

Enkele Texelse bedrijven openen tijdens de Kom Binnen Bij Bedrijven Dagen, van maandag 20 tot en met vrijdag 24 maart, hun deuren voor publiek. Binnenkijken kan komende week bij Vakantiepark De Krim, de Gemeente Texel en De Bolder. De Bolder sluit zich dit jaar voor het eerst aan bij het initiatief: "De Bolder is één van de grootste werkgevers op het eiland, maar toch zijn er nog veel Texelaars die niet weten wat we hier doen."

Het bedrijf aan de Reijer Keijserstraat begon 65 jaar geleden als sociale werkplaats, maar is inmiddels een zelfvoorzienend, serieus bedrijf, waar flink werk verzet wordt. Op de afdelingen vloerplaten, houtzagerij, wasserij, buitendienst en varia/fijnwerk werken in totaal pakweg honderd met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zo zijn er 'beschutte' werkplekken, voor mensen die bij De Bolder blijven, maar ook trajecten waarin mensen weer 'arbeidsfit' worden gemaakt. Zij komen daar terecht via het Sociaal Team van de gemeente, het UWV of bedrijven. 


René van Keulen is werkleider op de afdeling vloerplaten en vertelt: "Bij De Bolder werken mensen met verschillende achtergronden: inburgeraars, schoolverlaters, mensen met een uitkering, reïntegreerders et cetera." Het leer-werkbedrijf levert een bijdrage aan de trajecten van deze mensen, die een steuntje in de rug nodig hebben bij het bereiken én behouden van (een vorm van) arbeidsmatige deelname aan de samenleving. 


"De Bolder doet veel, niet alleen voor Texel", vertelt Anna-Simone Kooiman, werkleider op de afdeling varia/fijnwerk. "Op mijn afdeling maken we op aanvraag kerstpakketten, bijvoorbeeld voor TX Bier, servicepakketten voor chalets en de netten voor de schepnetten die in de houtwerkplaats voorbereid worden. Die worden vervolgens in het hele land verkocht. In de wasserij doen we de was voor circa vijftig logiesverstrekkers, de houtafdeling stuurt wekelijks drie à vier vrachtwagens met ondervloersystemen naar twee grote vloerplatenproducenten aan de overkant. Kortom: De Bolder is, behalve een florerend bedrijf, een werkgever die een breed scala aan mogelijkheden aanbiedt."

Binnenkijken?

De Bolder opent op woensdag 22 maart de deuren. In de ochtend worden drie rondleidingen langs de verschillende afdelingen in bedrijf gehouden. "Dat kan ook interessant zijn voor Texelse bedrijven die overwegen om werk door De Bolder te laten doen", zegt René. 


Ook De Krim en Gemeente Texel doen mee met de Kom Binnen Bij Bedrijven Dagen. De Krim is te bezoeken op woensdag 22 maart van 12:00 tot 16:00 uur en donderdag 23 maart van 9:00 tot 12:00 uur; het gemeentehuis en Gemeentewerken zijn de hele week open voor publiek. 

Kom Binnen Bij Bedrijven Dagen is een open bedrijvenweek om inwoners kennis te laten maken met ondernemingen in Noord-Holland Noord. "Om werkzoekenden op de arbeidsmarkt een kans te bieden. Om leerlingen en studenten een idee te geven van wat er in de regio allemaal voor moois gebeurt. Maar ook om familie, vrienden of buren met trots het bedrijf te laten zien", zo valt te lezen op de website van KBBBD. 


Aanmelden voor een kijkje achter de schermen is nodig en kan via de website kbbbd.nl.