Anne Zegers (rechts) met Maya Pekel van Lekker Tuus.
Anne Zegers (rechts) met Maya Pekel van Lekker Tuus. Foto: Liselotte Schoo Fotografie

"Houd het luchtig"

Er komt een moment in ieders leven dat je plotseling voor belangrijke vragen kunt komen te staan. Wil je worden gereanimeerd of nog naar het ziekenhuis voor een zware operatie? Maar wie beslist daarover als je het zelf niet meer kunt? "Ga er tijdig over met elkaar in gesprek", adviseert wijkverpleegkundige Anne Zegers van Lekker Tuus.

Als wijkverpleegkundige komt Anne vaak over de vloer bij Texelaars die zorg nodig hebben. Ze werkt al een jaar of twaalf in de zorg, sinds 2018 bij Lekker Tuus, de organisatie voor zorg aan huis die ze samen met Maya Pekel heeft opgericht. Ze bieden zorg aan kwetsbare mensen. Met lichamelijke problemen, zoals na een gebroken heup of knie-operatie, een hersenbloeding of geestelijke problemen, zoals bij beginnende dementie. En ook bieden ze zorg aan Hospice Texel. 

Anne: "Het mooie van dit werk is te zorgen dat mensen hun leven kunnen voortzetten in hun eigen thuissituatie, op de manier die ze zelf graag willen. We werken met kleine teams, korte lijnen en de cliënt staat centraal."

Voor de keus

"Wij zijn er om de situatie van de thuiswonende zo stabiel mogelijk te houden. Maar dat neemt niet weg dat als er iets gebeurt, dat het proces heel snel kan gaan. Dat de zorgvrager/cliënt voor de keus komt te staan: wel of niet behandelen?”

"Stel, je bent 95 en je breekt je heup. Als er niets is afgesproken, dan wordt er altijd gehandeld of behandeld. Ook als je dat niet gewild had. Het hoeft niet zo te gaan als de persoon in kwestie zijn of haar wensen vooraf heeft besproken, met de partner, kinderen, de huisarts en/of ons.” 

Wat zou ik willen?

Maar veel mensen zien daar best tegenop en schuiven het vraagstuk voor zich uit. Begrijpelijk. Anne: "Ik merk dat als wij het gesprek aangaan, dat er best angst is voor de dood. Maar ik merk ook dat als je er over gaat praten, dat de angst afneemt. Belangrijk is dat je het luchtig houdt. En per slot van rekening is het ook best mooi om bij jezelf te bedenken: Wat zou ik willen?"

"Zo'n gesprek voor de dood gaat vooral over wat je zelf wilt. Als wijkverpleegkundigen kunnen wij ervoor zorgen dat een wilsverklaring wordt ingevuld. Dat formulier gaat in de map. Als er dan iets gebeurt, dan kijkt de ambulancemedewerker of een andere zorgmedewerker in die map. Als de betrokkenen geen behandelingen en/of reanimatie wil, dan gebeurt dat ook niet." 

Gespreksavond

Anne deelt haar kennis samen met Jacqueline Dros en Luciette van Hezik tijdens de gespreksavond over dit thema op dinsdag 21 maart in Stayokay. Een initiatief van Texel Samen Beter (TSB) om dit thema bespreekbaar te maken. De avond staat onder leiding van Joost van der Veer en Ad Waverijn. 


Aanvang 20:30 uur, inloop vanaf 20:00 uur.