Afbeelding
Foto: Google

Randverschijnselen

Verkiezingen


Er mag weer worden gestemd, voor de Provinciale Staten van Noord-Holland en Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Wat mij betreft is de keuze lastiger dan ooit. Op wie níet te stemmen, is niet zo moeilijk. De één na de andere partij wordt weggestreept. Niet omdat ze provinciaal zoveel misstappen hebben gemaakt, maar onze stem is ook van invloed op de Eerste Kamer. Ik hoef de lezer vast niet uit te leggen dat er als Groninger wat partijen zijn die mijn vertrouwen niet helemaal hebben vanwege de nog altijd gaande gascatastrofe en de minachting die de landelijke politiek tentoonspreidt naar de gedupeerden. Dan zijn er nog tal van partijen die het op nationaal niveau drukker hadden met het voor de bus gooien van partijgenoten of het sussen van interne brandjes dan met het besturen van het land. Tel daarbij op dat een stem op sommige partijen ook automatisch een stem op een andere partij is en dat er stromingen zowel op links als rechts partijen zijn die in de verste verte niet aansluiten bij mijn idealen. Ik denk niet dat ik de enige ben die worstelt met de stemkeuze. Maar wie niet stemt, mag niet klagen. Dus niet naar de stembus is voor mij geen optie. 


Het is eigenlijk sneu dat kandidaten voor de provincie door mij worden afgerekend op landelijke politiek. Aan de andere kant kan ik er niets aan doen dat het één nu eenmaal invloed heeft op het ander. Maar stem je dan blanco? Breng je een proteststem uit op een partij waarvan je denkt dat ze niet teveel invloed gaan krijgen? Stem je voor verandering en zet je vol in op een partij in de hoop dat die partij wat kan veranderen, ook al is het in de basis misschien niet direct jouw keuze? Een ieder heeft die keuze voor zichzelf gemaakt en soms ben ik wel jaloers op de mensen die vol overtuiging op een partij stemmen. Ik ga geen stemadvies geven, dat is mijn rol niet en bovendien denk ik niet dat er iemand op zit te wachten. Ik heb mijn keuze gemaakt en ga voor de minst slechte keuze, nu ik geen goede keuze zie. 


Dan hebben we nog de waterschappen. Veel mensen die ik spreek hebben geen idee op wie ze moeten stemmen en wat die stem inhoudt. Ook voor mij zijn de waterschappen toch vooral een ver-van-mijn-bedshow. Terwijl ik echt wel snap dat Waterschappen belangrijk zijn. We willen allemaal graag droge voeten houden. Maar is het hier ook tijd voor verandering? Als dat zo is, dan lees je daar in ieder geval weinig over. Ik denk niet dat er een kloof is tussen de burgerij en de waterschappen, ik denk dat het overgrote deel van de mensheid niet eens weet dat ze echt een functie hebben. De waterschappen houden zich volgens de website van de Rijksoverheid bezig met het beheer van dijken en sluizen om Nederland te beschermen tegen overstromingen; Het zuiveren van afvalwater; Zorgen voor voldoende water en ze zorgen dat het water in sloten, rivieren en beken schoon en gezond is voor mens, plant en dier. Belangrijke punten, zeker voor eilandbewoners. Maar welke partij dat nu het allerbeste doet? Ik heb daar bij het schrijven van deze column op maandag nog twee dagen voor om hierachter te komen.


Ik hoop wel dat iedereen gaat stemmen. Gezien de hoeveelheid rumoer op sociale media en de spandoeken in weilanden en aan gevels, ga ik er vanuit dat het op Texel wel snor zit met de opkomst. Ik wens ieder veel wijsheid met het uitbrengen van de stem. Ik ben benieuwd wat de verkiezingen voor spagaten voor de huidige coalitie in de Tweede Kamer gaan betekenen. Saai is het zeker niet, ingewikkeld allemaal wel.


Job