Lopers over het fietspad Waalenburgerdijkje.
Lopers over het fietspad Waalenburgerdijkje. Foto: Willem Sangers

Oude route en soep

Deelnemers aan de Halve Marathon van De Waal hadden zaterdag een engeltje op hun schouders. Nadat het vrijdag de hele dag sneeuwde, scheen zaterdag de zon en stond er een zwakke wind tijdens de veertigste editie van deze voorjaarsklassieker.

Oude tijden herleefden, in ieder geval wat betreft het parcours, dat was zoals voorheen. Onder meer over Ongeren, het Burgerdijkje, de Nieuwlanderweg, het Waalenburgerdijkje, De Staart en terug naar De Waal. Ingekort voor wie de vijf kilometer liep, en twee rondjes voor wie de volledige Halve Marathon deed. En na afloop bijkomen met soep. 

Vooraf deed in de catacomben van De Wielewaal het bericht de ronde dat hardloopster Femke Bol, die onlangs het wereldrecord op de 400 meter op haar naam zette, op Texel was gesignaleerd. Zou ze meedoen? Dat leek niet waarschijnlijk, als sprinter was de Halve immers niet echt haar afstand. Maar ze verscheen niet. 

Voor de ruim 175 lopers die wél van start gingen, was er volop beleving in het vroege voorjaar. Menigeen had zich een snelle eindtijd als doel gesteld, onderweg werd geregeld op het sporthorloge gekeken of het tempo in lijn was met het schema. Er waren persoonlijke records (pr) en Ria van der Slikke had het vooral gezellig onderweg en liep een kr ("kletsrecord"). 

En voorafgegaan door de Kidsrun, waarbij zo'n 35 jonge lopers aangemoedigd door ouders en grootouders door het dorp gingen. Snelst bij de jeugd onder 8 was Jules Kossen in 5.33 minuut. Bij de categorie 9 tot 11 jaar won Thijmen Koen in 4:38. Bij 12 tot en met 15 jaar kwam Lizzie van Pelt in 16:15 als eerste over de finish. 

33 Lopers liepen de vijf kilometer. Snelste bij de mannen was Pieter Dogger, in 19:55. Eerste bij de vrouwen was Claudia Melchiori uit Eindhoven, in 30:53. 

Op de 10,6 kilometer was Jordy Vinke oppermachtig. Hij passeerde de finish in 37:07. Bijna drie minuten sneller dan Yvo Witte, die 40:01 liep. Bij de dames won Linda Bontje deze afstand in 46:51. Gevolgd door Floor ter Burg van DOKEV uit Schoorl in 49:00 en Wilma Tijsseling in 49:26. 

42 lopers volbrachten de halve marathon. Snelste man was Maarten Haegens uit Leersum in 1:15:34. Snelste Texelaar was Jaap Witte in 1:27:05. Snelste vrouw was Sandra Homan in 1:30:55.
























































































































































































































Afbeelding