Drenkeling uit water gehaald na ontdekking van omgeslagen kano

Hij was zaterdag met Het Sop onderweg naar de schepen van Boskalis die met de zandsuppletie bezig zijn, toen Rutgert Oosterhuis opeens een kano op z'n kop zag drijven in het Molengat.

Er was niemand bij aanwezig en er was ook nergens op de kano een telefoonnummer aangebracht, zodat Oosterhuis kon bellen om te checken of de kanoër wellicht gewoon ergens aan de wal was. "Dat is anders vier van de vijf keer aan de hand als je wat vindt op zee." Oosterhuis alarmeerde daarop de Verkeerscentrale in Den Helder dat er mogelijk wat loos was in het Molengat en dat was terecht aangevoeld. 

De kanoër bleek verderop in het water te liggen. De SAR-helikopter van de Kustwacht -  in actie gekomen na de alarmering - ontdekte vanuit de lucht de onfortuinlijke kanoër, haalde hem uit het water en bracht hem naar het AZ-stadion vanwaar de man met de ambulance verder ging naar het ziekenhuis in Amsterdam. Hoe het met hem is, is vooralsnog onbekend. Het gaat om een 30-jarige man uit Amsterdam die de Belgische nationaliteit heeft. Via meerdere bronnen was te horen dat de hulpdiensten hem moesten reanimeren. Het zeewater heeft op het moment een temperatuur van slechts vijf graden. 


De reddingboten van de KNRM op Texel en de reddingboot van Den Helder gingen eveneens de zee op om te zoeken of er mogelijk nog meer drenkelingen in het water zouden liggen. Dat bleek niet het geval. De kano werd geborgen door Het Sop. Op de Hors werden ook nog wat spullen gevonden van de kanoër. Navraag naar de toestand van de 30-jarige man leverde gisteren bij de instanties geen antwoorden op.