De Uitmarkt op de OSG in Den Burg.
De Uitmarkt op de OSG in Den Burg. Foto: Jeroen van Hattum

Day for Change: leerlingen halen vier mille op

Alle tweedeklassers van OSG De Hogeberg in Den Burg hebben samen circa vierduizend euro opgehaald met het project Day for Change. Met allemaal kleine eigen ondernemingen verdienden ze het geld voor twee goede doelen, in Malawi en Oeganda.

Zelfgemaakte smoothies, zelfgemaakte friet van Texelse aardappels, plantjes in hergebruikte colaflessen en zelfgemaakte tosti’s. Het komt allemaal voorbij op de Uitmarkt van Day for Change, die vrijdagochtend in het gebouw van de OSG aan de Haffelderweg werd gehouden.

Fruit en friet

Team ‘Fruit Planet’ van Amber Witte, Michi Haas, Noa de Wit, Sindhal de Waal en Josine Montsma liet zien hoe ze tijdens het project diverse soorten smoothies gemaakt. Dat was met behulp van biologische producten en afbreekbare bekertjes waar de smoothies in geschonken werden. Het leverde het team een winst van €58,- op en daar was de groep blij mee.


Sophie Zoetelief en Roxean de Kroon hielden zich bezig met eigen friet van aardappels van de vader van Sophie. De leerlingen hadden de aardappels zelf tot friet gesneden en bakten de patat vrijdagochtend vers voor de bezoekers van de Uitmarkt.

 

Beert Hendriks had samen met Stije Pieter Ambtman tosti’s gemaakt met biologische kaas en een goede kwaliteit vlees. Die hadden ze verkocht in de kantine van de OSG en ook elders. 


Daniel Stark en Colin van der Zwaag hadden koffie en zelfgemaakte cake en team ‘Flower Power’ van Annelie de Vries en Mila de Bruijn had plantjes in vrolijk beschilderde onderkanten van colaflessen. Die hadden ze ook goed verkocht - onder meer op de maandagmarkt in Den Burg - en het betekende meteen hergebruik van het plastic van de colaflessen. 

Ondernemingsplan

Voordat de leerlingen met hun eigen ondernemingen aan de slag gingen, moesten ze eerst een plan schrijven en dat ook presenteren tijdens een bijeenkomst in de bioscoop in Den Burg.


Het bedrag van vierduizend euro gaat naar ‘Leave no girl behind’, een onderwijsproject voor meisjes in Malawi, en naar een ondersteuningsproject voor jonge ondernemers in Oeganda. 

Texelse friet.