Texelaar in provinciebestuur kan letten op belangen van het eiland

De hoeveelheid huizen die een gemeente mag bouwen, het beheer van provinciale wegen, openbaar busvervoer en bereikbaarheid (lees: de bereikbaarheid van Den Helder en van Texel).

Een aantal zaken waar de provincie Noord-Holland zich in het algemeen mee bezighoudt en waarvan de richtingen afhankelijk zijn van de keuzes die de politieke partijen in Provinciale Staten maken. Specifiek binnen dit geheel: heb je als regio een inwoners die lid zijn van Provinciale Staten, zodat ze de belangen van de eigen regio in de gaten kunnen houden?


Een item dat zeker voor Texel geldt als enige eilandgemeente tussen de in totaal 44 gemeenten in Noord-Holland. Het is voor het eiland altijd prettig geweest als er een Texelaar in Provinciale Staten zat met een extra oog voor Texelse zaken. Tussen 1991 en 2015 heeft er permanent een Texelaar in de Staten gezeten. Dat waren Piet Zoon (van 1991 tot 2003), Nel Eelman (van 1991 tot 1995 en van 2007 tot 2015) en Sacha Baggerman (Statenlid van 2003 tot 2007 en daarna gedeputeerde van 2007 tot 2011). Sinds 2015 hebben er geen Texelaars meer in Provinciale Staten gezeten. 


Een algemeen patroon bij de Texelaars die in het provinciebestuur hebben gezeten: ze zaten er in eerste instantie namens de eigen partij voor de hele provincie, maar konden tegelijkertijd ook als Statenlid de Texelse zaken in de gaten houden. Of zoals het ooit eens gezegd werd: het was - als het nodig was - soms wel zo praktisch om in aanloop naar een vergadering in het provinciehuis even wat bestuurders rechtstreeks aan te spreken als er wat speelde op het eiland. Het was ook goed voor de contacten: Piet Zoon haalde geregeld gedeputeerden naar Texel, zodat ze ter plekke konden zien wat er allemaal op het eiland gebeurde en Texelaars konden spreken. Het leidde er vaak toe dat de afstand tussen Haarlem en Texel ook weer wat kleiner werd gemaakt.