Fay Pekel met Tjibbe met wie ze graag gaat wandelen.
Fay Pekel met Tjibbe met wie ze graag gaat wandelen. Foto: Jeroen van Hattum

"Jongeren in mijn werk super open"

Vertel eens wat over jezelf en je achtergrond?

Ik ben Fay Pekel, 20 jaar en geboren en getogen op Texel. Ik ben de dochter van Eric Pekel en Tessa van de Meent. Ik woon in Den Burg en sinds mijn veertiende woon ik bij mijn oom en tante met mijn twee nichtjes en neefje in huis. Ik heb in mei 2022 mijn diploma MBO Sociaal Werk niveau 4 gehaald.  


Wat voor werk doe je zoal?

Ik heb eerst een lange tijd bij verschillende horecabedrijven gewerkt, als bijbaan. Ik vind de horeca als bijbaantje prima en leuk, alleen ik wil dit niet in de toekomst gaan doen. Ik ben toen de studie Sociaal Werk gestart. Tijdens deze studie heb ik stage gelopen bij het Maartenhuis, waar ik uiteindelijk nog twee zomers met plezier heb mogen werken. In mijn laatste jaar van mijn opleiding liep ik stage bij Young 4 Ever. Ik wist in deze tijd echt nog niet wat ik wilde, doorstuderen of werken? Ik vond dit echt een hele lastige keuze. Uiteindelijk kwam de vraag van Berber, directrice van Young 4 Ever, wat mijn plannen waren na de zomer. Ik heb toen besloten om bij Young 4 Ever te gaan werken. Naast Young 4 Ever heb ik nog een bijbaantje bij restaurant De Stal, toch nog een beetje horeca. In een gezellig team één dag in de week onbezonnen werken, die afwisseling vind ik wel fijn. Ook ben ik vrijwilliger bij het Hospice, iets wat ik ook erg interessant vind en het is super mooi en dankbaar werk. Ik ben nu in deze leeftijdsfase veel aan het oriënteren en ervaren wat ik nou leuk en interessant vind in het werkveld.


Met aantal jongeren verschil ik maar twee à drie jaar in leeftijd

Wat is het mooie aan werken met jongeren?

Het allerleukste aan het werk vind ik dat jongeren mij vertrouwen en mij veel vertellen. Ik vind het een fijn gevoel dat ze het bij mij kwijt willen. In mijn werk zijn de jongeren super open en ik kan aan de bar in de Time Out hele gesprekken voeren met ze over van alles zoals drank, drugs, liefde en relaties, maar ook over problemen waar ze op dat moment tegenaan lopen. Ik vind het fijn om de persoon te zijn bij wie ze hun hart kunnen luchten. 



Vanwaar de keuze voor het jongerenwerk?

Door mijn opleiding ben ik erin gestroomd en door mijn stage heb ik ervaren dat ik dit een interessante doelgroep vind. Met name door mijn leeftijd en mijn inlevingsvermogen ben ik goed in staat om een leuk contact te hebben met jongeren, omdat ik zelf een paar jaartjes terug nog precies in die fase zat. Ik verschil met sommige jongeren maar twee à drie jaar en sommigen zijn zelfs ouder dan ik. Dit maakt het soms lastig om werk en privé gescheiden te houden, zeker op Texel, maar dat lukt me tot nu toe erg goed.


Wat doe je zoal in je vrije tijd?

In mijn vrije tijd ben ik graag met mijn familie en vrienden. Ik vind het leuk om met vrienden een drankje te doen in de Balcken en zo nu en dan ga ik ook graag op stap. Ook vind ik mijn familie super belangrijk. Ik doe graag leuke dingen met ze zoals een hapje eten of gezellig bij elkaar om de koffie. Ik vind het ook heerlijk om alleen te zijn en me even terug te trekken. Ik kijk dan een serie op Netflix, ik lees een boek of ik ga een eind wandelen met de hondjes. Ik ga dan graag naar het bos of naar het strand.


Hoe ervaar je de mensen op Texel?

Lastige vraag, de mensen op Texel ervaar ik als betrokken en beschermend. Dit heeft natuurlijk twee kanten, zodra het wat minder met iemand gaat is iedereen gauw op de hoogte en soms niet met de juiste informatie. Wat voor mij soms wat benauwend kan aanvoelen. Ieder huisje heeft zijn kruisje. Ik zelf probeer hier altijd weinig aandacht aan te besteden.


Wat moet er op Texel blijven zoals het is?

Het rustige en ruimtelijke karakteristieke van het eiland. Ook al is het met de toerist dan zo nu en dan drukker op het eiland, dan heb ik evengoed nog een gevoel van ruimte en rust. Ik hoop dat dat zo blijft en dat het eiland niet vol en dicht raakt. 


Wat zou er op Texel anders mogen?

Het is eigenlijk al meerdere keren benoemd, maar voor mij persoonlijk ook de huisvesting op het eiland. Waar ik nu woon, ben ik helemaal op mijn plek en ik mag hier zolang als het nodig is blijven, maar op een gegeven moment zou ik toch best graag een plekje voor mezelf willen en dat is op Texel nu bijna niet te doen. Ik sta sinds mijn zeventiende ingeschreven bij Woontij, maar daar zijn de wachtlijsten zo groot dat ik nog geen kans maak, daarvoor sta ik nog te kort ingeschreven. Particulier huren kan ik haast niet betalen, omdat dat vaak heel hoge huurprijzen zijn. Ik wil wel op Texel blijven, ik heb hier werk, familie en vrienden. 


Wat is je favoriete plek op Texel?

Het natuurgebied de Hoge Berg. Ik wandel daar graag met de honden en vanaf thuis loop ik er gemakkelijk heen. Ik vind het dan extra fijn om te wandelen wanneer de zon langzaam ondergaat en de lucht rood kleurt, ik vind dat altijd zo mooi.


Wie verdient er een grote pluim op Texel?

Ik vind dat OSG de Hogeberg een pluim verdient. Door mijn werk kom ik nu veel op de OSG en ik vind dat de school goede dingen doet voor de leerlingen. Ze geven voorlichtingen zoals de voorstelling ‘Laat het licht aan’, die gaat over depressie, maar ook de voorstelling van playback genaamd ‘Hotspot’, met de focus op het gebruik van alcohol en drugs en de gevolgen daarvan. 


Hoe kijk je tegen het toerisme aan?

Wanneer het weer drukker op het eiland wordt, begint het weer te bruisen en ik vind dat over het algemeen gezellig. Er zijn nieuwe mensen op het eiland en in het uitgaansleven zie je nieuwe gezichten en ontmoet je weer nieuwe mensen. Wel vind ik het vervelend dat door de grote drukte alles vol is, restaurants, stranden en winkels. Je kan dan haast zelf nergens meer op een terras zitten op je vrije dag. In de eerste lockdown ging het eiland op slot en was het hele eiland in de meivakantie toeristvrij. Dat was best gek, maar ik moet zeggen dat ik dat persoonlijk, omdat ik er niet afhankelijk van ben, ook wel fijn vond. Het eiland was even van ons.


Volgende ‘Eiland Van...’?

Ik zou heel graag mijn neef Tijs van Exel van boerderij Lou-Christy willen zien. Het is een jonge gast die werkzaam is op de boerderij en daarbij ook een boer van de toekomst is.