Vissers ondertekenen brief aan de koning: "met regels wordt ons de nek omgedraaid"

Texelse vissers hebben een brandbrief van Onze Visserij aan de koning ondertekend. In de brief, die vorige week is overhandigd, stelt de sector dat zij door het beleid, “met steeds meer en steeds andere regels (…), de nek wordt omgedraaid”, "met name door de zogenaamde 'stikstofcrisis’".

Volgens de verbolgen ondertekenaars - vissers en andere bedrijven uit de sector - worden de beroepsvissers onterecht uitgesloten van Natura 2000-gebieden. In de brief stellen zij dat de overheid discrimineert. “De overige scheepvaart wordt namelijk wel de tijd gegund om aan stikstofnormen te voldoen”.

“Vissers hebben de laatste circa dertig jaar niet anders laten zien dan dat zijn zich in alle bochten wringen om te voldoen aan het overheidsbeleid. Zo is er niet alleen meegewerkt met de maatregelen vanwege de stikstofnormen, maar ook reeds eerder grovere zeven, afsluiten van gebieden, maximum aantal visuren, wijdere mazen, lichtere vistuigen, zeeflappen, sanering, een scala aan MSC-eisen en meer.”

“Inmiddels wordt nu dus het voortbestaan van de garnalenvisserij ook en met name vanwege de zogenaamde stikstof ‘crisis’ bedreigd. De garnalenschepen hebben een stikstofdepositie 0,3 procent van heel Nederland, waarbij de gehele scheepvaart verantwoordelijk is voor 3,5 procent", stelt de sector. "Deze 0,3 procent moet nog dit jaar worden gereduceerd naar 0. De overheid rekent blijkbaar alle stikstof tot 25 kilometer uit de kust toe aan vissers. En niet aan de haven van Rotterdam of de schepen die via de vaargeul daar af en aan varen.”

De “eenvoudige en eerlijke” oplossing is volgens hen erkenning van bestaand gebruik door vissers van Natura 2000-gebieden, “waardoor er én langjarige visvergunningen kunnen worden afgegeven én de rechtsongelijkheid met de overige scheepvaart opgeheven wordt én de natuur en visserij samen kunnen floreren”.

De brief is ook verstuurd naar de Eerste en Tweede Kamer, waarop de SGP heeft laten weten een motie in te dienen "die gaat over de rechten van de langste gebruikers van de Noordzee”. De VVD zet de brief op de agenda voor de commissievergadering van het ministerie van LNV.