"Island Iceman" Ruud van Holland neemt een ijsbad in de Waddenzee. Hij plaatst zijn duikavonturen op Instagram en heeft al ruim 109.000 volgers.
"Island Iceman" Ruud van Holland neemt een ijsbad in de Waddenzee. Hij plaatst zijn duikavonturen op Instagram en heeft al ruim 109.000 volgers.

'Island Iceman' hit op Instagram

Een duik in de Noordzee. Voor menigeen een zomerse aangelegenheid, Ruud van Holland doet het dagelijks, al 22 jaar. Als 'Island Iceman' begon hij tijdens corona foto’s en filmpjes op Instagram te posten. Nu heeft hij al meer dan 109.000 volgers.

‘Dippen’, zoals het jaarrond duiken wordt genoemd, is sinds corona razend populair. Ruud doet het al 22 jaar. “We hadden een strandhuisje. Half september moest het weg. Ik ging daarna elke dag nog even de zee in en dacht toen: als ik half november haal, is al mooi. Je went aan de kou. December kwam, januari en ik ging nog steeds. Ik stopte met roken. Zo ruilde ik een ongezonde verslaving in tegen een gezonde. Want het is puur verslavend. Ik voel me er lekker bij.”

Elke ochtend is hij om acht uur op het strand van paal 15. “Die koude duik is een rustmoment.” Wat doet dat koude water met hem? “Je lichaam maakt bepaalde hormonen aan. Die zorgen voor een lekker gevoel. Ik slaap er ook beter van. Kou geeft een boost aan je immuunsysteem. Je bent minder vatbaar voor virussen en het remt ontstekingen. Voorheen had ik vaak koude vingers en voeten, nu niet meer. Door kou gaat je bloed beter circuleren.”

Ruud werkte eerder in de detailhandel en bij Paal 15. Daar redde hij in 2017 een badgast uit een mui. Een actie die werd beloond met een onderscheiding van de Nederlandse Maatschappij voor Redding van Drenkelingen.

Sinds een jaar of drie in dienst van de Texelse Bierbrouwerij. Hij geeft rondleidingen door de brouwerij, houdt zich bezig met de winkel, merchandise, kledinginkoop, staat achter de tap en als ‘bierelaar’ praat hij zijn gasten tijdens proeverijtjes bij over Texels bier.

Het gebeurt wel dat bezoekers van het Proeflokaal Ruud herkennen. “Ben jij de Island Iceman?” Ze zagen hem op Instagram. “Toen het eens had gevroren en ik tussen de ijsschotsen lag, zette ik dat op Facebook. Iemand zei: 'Zet het op Instagram, dan is je bereik groter'."

De foto’s en filmpjes die Ruud sindsdien als ‘Island Iceman’ post, worden goed bekeken en gedeeld. “Het werkte als een olievlek. Ik heb al meer dan 109.000 volgers. Ik hou er leuke contacten aan over uit de hele wereld, van Scandinavië tot Canada. Zoals die Nederlander die naar Vermont is geëmigreerd. Terug in Nederland kwam hij naar Texel om met mij een duik in de Noordzee te nemen. Nu komt hij elk jaar. Of die man uit Arizona. We hebben samen een podcast gedaan. Hij zei: 'Jij bent de Island Iceman, ik de Desert Iceman'.”

Je lichaam went er aan, je kunt veel meer dan je denkt

“Ik krijg veel vragen. Ik probeer die binnen een dag te beantwoorden. Het is leuk om er over te vertellen. Gemiddeld ben ik per week wel een uurtje of langer bezig met die reacties.”

Voor wie niet zoals Ruud jaarrond de zee in gaat, is het misschien moeilijk te vatten. “Sommige mensen denken dat ze het niet kunnen. Maar dat zit tussen de oren. Mensen die onderweg zijn naar het water, zijn daar in hun hoofd al mee bezig. Dit is niet goed, veel te koud, te nat, te harde wind en levensgevaarlijk! Dat kun je twee dingen doen: vechten of vluchten. Dus terug naar de handdoek of doorgaan. Al ga je maar een halve minuut het water in. Je lichaam went er aan. Je kunt veel meer dan je denkt.”

Maar hij geeft ook een waarschuwing: “Neem geen onverantwoorde risico’s. Vroeger dook ik alleen. Maar ik heb wel eens een balk tegen me aan gehad. Dat had fout kunnen aflopen. Zorg dat er altijd iemand bij je is. En ga absoluut niet te ver het water in. Als je vermoeid raakt, dan kost het zóveel kracht om het water uit te komen. Als het water kouder is dan zes graden, zet dan een muts op. Je hoofd koelt als eerste af en je kunt flauwvallen. Ga ook niet te lang. Basisregel is één minuut voor elke graad. Het water is nu net boven de zes, dus tel maar uit.”

Zijn bekendheid op Instagram legt Ruud geen windeieren. "Ik ben al een paar keer benaderd door bedrijven. Zoals door een merk voor lifestyle-kleding. Zij sponsoren me met een warme jas die ik na de duik aantrek. Ik zorg dat die jas op z'n tijd in beeld komt. Laatst kreeg ik het aanbod om een ijsbad te testen. Alleen moest dat ding uit Amerika komen. Dat werd me een beetje te gek. Het moet een aardigheidje blijven, ik hoef er niet van te bestaan.”

Onder de naam 'Koude Duik Texel' startte Ruud in oktober 2022 met een groep van vijftien personen, die elke morgen om 8:00 uur bij paal 15 een duik in de Noordzee neemt.


Gerard Timmerman