Afbeelding
Foto: Job Schepers

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Slotdebat in Evenementenhal brengt weinig nieuws

Algemeen

In de Evenementenhal Texel hebben een groot aantal partijen die deelnemen aan de Provinciale verkiezingen maandagavond de degens gekruist. Veel nieuwe inzichten leverde het debat niet op. De kennis van de Texelse situatie bleek bij veel partijen maar matig of was onvolledig. 

Op het podium gingen de lijsttrekkers van GroenLinks, ChristenUnie, BBB, VVD, PvdA, SP, CDA, D66, AWP voor water, klimaat en natuur en JA21 met elkaar in debat. Met name de lijsttrekker van die laatste partij, Daniël van den Berg, had zich goed voorbereid en en was bovendien een makkelijk spreker. Ook de kandidaten van de PvdA, D66 en GroenLinks en AWP hielden goed stand. Dit kan niet gezegd worden van de nummer twee van het CDA (Willemien Koning), lijsttrekker Ingrid de Sain (BBB) en Remine Alberts (SP) die een uiterst onzekere indruk maakten en met nogal wat feiten rommelden. ChristenUnie en VVD maakten geen noemenswaardige fouten, maar wisten zich ook niet te onderscheiden.


Foto: Cees Boon.

De partijen werden ondervraagd door Michel Gregoire (voormalig TOP-manager) en Joren Bakker (namens de organiserende VVD). In een aparte ronde werd de kandidaten het vuur aan de schenen gelegd door Rodny Stolk en Thomas van der Vlerk van Jong op Texel die geen genoegen namen met campagnepraatjes. Zo brak Alberts (SP) een lans voor het beëindigen van het grote aantal tweede woningen. Toen ze ermee werd geconfronteerd dat de daaruit voortvloeiende planschadeclaims ongeveer de helft van de Texelse begroting bedragen, bleven oplossingen uit. Bij de stelling of de Stikfstofaanpak uitgesteld kon worden, ging Willemien Koning aan de kant staan die hiervoor was. Tot verbazing van haar concurrenten die het niet nalieten haar eraan te herinneren dat het mede haar partij was, die verantwoordelijk is voor deze drastische aanpak.

Naast de lijsttrekkers van de partijen, kregen ook de Texelse deelnemers de kans zich voor te stellen. Voor de waterschappen kregen Arie Lap en Arnold Langeveld spreektijd. Kort daarvoor had ook kandidaat Eric Hercules (PvdA) kort een podium. Voor de Provinciale Statenverkiezingen kwamen Jacquelien Dros (GroenLinks), Maarten Dijksen (SP) en Jan Aris Eelman (VVD) op het podium. 

Niet alle Texelse kandidaten hadden tijd weten vrij te maken voor het debat. Elias Marseille (11, GroenLinks), Jakob Jan Brouwer (21, ChristenUnie), Vincent van der Velde (6, Piratenpartij) en Pepijn Lijklema (38, D66) ontbraken. Laatstgenoemde laat weten niet uitgenodigd te zijn.