Vrijwilligers waren zaterdag in touw om Kinderboerderij Texel een opfrisbeurt te geven.
Vrijwilligers waren zaterdag in touw om Kinderboerderij Texel een opfrisbeurt te geven. Foto: Kinderboerderij Texel

Dit artikel is geschreven door
Eva Groot

Redacteur Texelse Courant

Flinke opfrisbeurt voor Kinderboerderij Texel; meer klussen op stapel

Algemeen

Veertien vrijwilligers hebben zaterdag in het kader van NL Doet Kinderboerderij Texel in Den Burg een flinke opfrisbeurt gegeven.

De goten van het gebouw en de volière zijn schoongemaakt, de bezoekersruimte en het kantoor zijn opgeruimd en gesopt, de konijnenhokken zijn onder handen genomen, de ramen zijn gelapt en er is gewerkt aan de renovatie van de volière. Tussendoor was er een lunch met soep en tosti’s.

“Een zeer geslaagde dag en het weer zat ook goed mee”, laat Sabrina van der Vring van Kinderboerderij Texel weten.

Dit jaar staan er meer klussen op stapel bij de kinderboerderij: zo komen er nieuwe hekken en wordt vooruitlopend hierop dit voorjaar de konijnenheuvel afgegraven. “Deze wordt al jaren niet meer als zodanig gebruikt en is verzakt. De materialen, zoals betongaas en stenen, komen zo langzamerhand aan de oppervlakte.” 

De bedoeling is van de konijnenheuvel weer een schone weide te maken voor de schapen. Het werk wordt uitgevoerd door Dros Grondverzet. “Afgraven, afvoeren puin, uitvlakken en weer inzaaien en het weghalen van de oude omheining. Ze geven ons hierbij ook sponsorkortingDaar zijn we uiteraard heel blij mee.” 

De vrijwilligers leveren bij de werkzaamheden assistentie, laat Sabrina weten: “Vooral in de voorbereiding: zo halen wij alvast de losliggende stenen weg van de oude konijnenheuvel en halen wij de krammen die het gaas op zijn plek houden alvast uit de palen. Dan kan Dros de bestaande omheining vlot lostrekken. Ook gaan wij, voorafgaand aan de werkzaamheden, een tijdelijke omheining plaatsen om de eenden en gans achter te kunnen houden tijdens de werkzaamheden.”

Het hekwerk zal vervolgens – als er genoeg financiële middelen zijn verzameld via fondsen en crowdfunding – worden geplaatst door Heras Hekwerk. “Dit hekwerk gaat zeker twintig jaar mee en is onderhoudsvrij”, vertelt Sabrina. “Ten opzichte van houten palen en gaas hebben we hieraan veel minder onderhoud. Dit hekwerk hebben we sinds 2015 ook buiten de boerderij om.”

Kinderboerderij Texel is nog op zoek naar vrijwilligers voor de dierverzorging en bardiensten. Aanmelden kan via de Facebook-pagina en op de website kinderboerderijtexel.nl.