Afbeelding

Flexwoningen Marsweg Zuid stap dichterbij: plan ligt ter inzage

De gemeente is een stap verder met het plan voor honderdtwintig flexwoningen (sociaal en middelduur huursegment) op de locatie Marsweg Zuid in Den Burg, grenzend aan De Tuunen. 


In het voortraject is in november 2022 met omwonenden, belanghebbenden en andere geïnteresseerden gesproken over het plan. “In de verdere planontwikkeling is op basis van deze gesprekken en reacties een aantal wijzigingen doorgevoerd. Zo is de situering van een aantal nieuwe woningen nabij bestaande woningen aan de Middelton en de tussenliggende waterpartij aangepast”, meldt de gemeente. Ook wil de gemeente de doorsteek tussen Marsweg Zuid en de Middelton alleen voor voetgangers en fietsers (“met fiets aan de hand”) toegankelijk te maken: over deze geplande ontsluiting maakten bewoners van de Middelton zich zorgen.


Na het raadsbesluit van 14 december 2022, waarin ingestemd werd met de versnelde bouw van de woningen en de grondexploitatie en stedenbouwkundige schets is vastgesteld, heeft de gemeente samen met RaboSmartBuilds en Woontij het woningbouwproject verder uitgewerkt. Nu volgt de volgende stap om te komen tot realisatie van honderdtwintig flexwoningen, die in elk geval veertig jaar blijven staan. Het betreft een mix van seniorenbungalows, starterswoningen en eengezinswoningen met zeventig middeldure en vijftig sociale huurwoningen.


Het plan ligt vanaf maandag ter inzage op het gemeentehuis. Gedurende deze zes weken kunnen er zienswijzen worden ingediend. Op 4 april wordt bovendien - in navolging van de wens van de gemeenteraad om de omgeving te betrekken bij het project - opnieuw een inloopbijeenkomst georganiseerd, waar geïnteresseerden en belanghebbenden nader geïnformeerd worden over de volgende stappen.

Naast deze procedure dient de gemeente ook een aanvraag omgevingsvergunning met toepassing van de Crisis- en Herstelwet in. "Gelet op de urgentie van de woningen en het definitief opdrachtgeven, willen we zo snel mogelijk tot een onherroepelijke vergunning komen. Omdat niet is te voorspellen welke route het snelst is, worden beide procedures gevolgd."


Behalve bij Marsweg Zuid moeten er ook woningen komen aan Marsweg Noord, achter de Gamma. Het is de bedoeling dat hier voor een periode van twintig jaar 102 sociale huurwoningen komen.