Wel of geen chalets?

Bestemming bepaalt 


Waarom mogen er bij 'Sir Robert Peel' aan de Postweg en op een terrein aan de Krimweg wél chalets staan voor personeelshuisvesting en op ‘Kamp Noord’ (van strandpaviljoen Kaap Noord) aan de Vuurtorenweg niet? Het grote verschil zit hem in de bestemming, meldt het college.


B en w melden dat het veld bij Sir Robert Peel is gewijzigd van bestemming. Dit was agrarisch en is nu ‘Sport – Golfbaan’. “De chalets zijn hier met vergunning geplaatst en worden gebruikt voor algemene doeleinden, onder andere voor statushouders.”

De locatie aan de Krimweg is ook ontstaan uit een agrarische bestemming. Na jarenlange juridische procedures moest hiertoe een regeling in het plan Buitengebied opgenomen worden, de bestemming ‘Bedrijf – Opslag’ ten behoeve van opslag strandpaviljoen Paal 28. In de schuur zijn daar personeelsverblijven toegestaan.

Er staan nu caravans op basis van een op 2 oktober 2015 van rechtswege verleende vergunning (nadat de gemeente niet tijdig over de aanvraag had beslist). Deze caravans mogen hier tien jaar staan en moeten dus vóór 2 oktober in 2025 worden verwijderd. Daarna mogen ook hier geen stacaravans staan. 

Als chalets niet mogen aan de Vuurtorenweg, is de aankoop van woningen dan een oplossing voor het huisvestingsprobleem voor tijdelijk personeel?

Dat ligt volgens de gemeente ingewikkeld. Permanente woningen mogen namelijk niet alleen gebruikt worden voor het onderbrengen van tijdelijk personeel. Er zal altijd iemand in deze woning ingeschreven moeten staan. Er moet dus sprake zijn van permanente bewoning.

Aankoop van een woning met als doel hier caravans/chalets bij de plaatsen voor het huisvesten van personeel ziet de gemeente niet als een oplossing.

Wat betreft Kaap Noord meldt de gemeente beperkt te zijn in het aanbieden van concrete oplossingen. Daarbij helpt het niet dat aan de Vuurtorenweg verzoeken tot handhaving zijn gedaan.

De VVD stelde hierover vragen nadat een principeverzoek van Kaap Noord voor chalets was afgewezen.