Stikstof spelbreker voor Landbouwdag

Landbouwdag Texel, die voor 27 juli op de kalender stond, gaat niet door. Aanvullende eisen, over de stikstofemissie en verstoring van Natura 2000-gebied, en onzekerheid over de vergunning hebben de organisatie doen besluiten een streep door het evenement te zetten.


De Landbouwdag is het tweede grote evenement dit jaar dat sneuvelt. Ook bij de Leaseweb Texel Airshow speelden de problematiek rond uitstoot van stikstof en CO2 een belangrijke rol in het besluit het niet door te laten gaan. Voor zover bekend is dit bij andere evenementen niet aan de orde, al is de meierblis in dit verband wel genoemd.

Het probleem schuilt in de stikstofemissie, door uitlaatgassen van aggregaten, machines voor de op- en afbouw, verkeer, tractoren, et cetera. Als dit leidt tot stikstofneerslag op een natuur (Natura 2000-)gebied, is het evenement vergunningplichtig.

Dit geldt ook voor evenementen buiten een Natura 2000-gebied. Denk aan verstoring door geluid of licht. Organisaties moeten dit inzichtelijk maken in een natuurtoets. Deze toetsing moet worden gemaakt door een ecologisch deskundige.

Afstand

Er is geen strikte afstand waarbuiten een eventuele vergunningplicht is uitgesloten. “Dit is afhankelijk van het evenement, de mogelijke verstorende effecten, de periode in het jaar en het Natura 2000-gebied in de nabijheid.”

De provincie is het bevoegd gezag inzake de stikstofproblematiek. De rol van de gemeente beperkt zich tot het informeren van organisaties. "Daar waar mogelijk de communicatie te stroomlijnen tussen organisatoren en de Omgevingsdienst NHN, de uitvoeringsdienst van de provincie. Eventueel wordt er meegedacht inzake de planvorming. De gemeente is echter wel gebonden om de landelijke regelgeving en de ontwikkelende jurisprudentie te volgen", meldt het Texelse college. 

Meer op pagina 2.