Meldingsplicht opnames radio, televisie en film wordt geschrapt

De voorgenomen meldingsplicht voor film-, radio- en televisieopnames op Texel komt niet in de nieuwe Algemene Plaatselijke Verordening.

Dat werd woensdagavond vrij snel duidelijk in de commissievergadering. Burgemeester Michiel Uitdehaag trok het spreekwoordelijke boetekleed aan en stelde dat de tekst niet in de nieuwe APV had mogen komen en dat 'de burgemeester een beetje dom was geweest'. De voorgenomen meldingsplicht leidde van de week tot een pittige reactie van de Nederlandse Vereniging van Journalisten die het college afraadde om de plicht in de APV op te nemen. Dat zou anders een beperking van de vrije nieuwsgaring voor media worden. Het was ook in strijd met artikel 7 van de Grondwet. De lokale media roerden zich over het onderwerp en voorzitter Aad van Gils van Radio Texel hield woensdagavond ook een pittig betoog om de voorgenomen meldingsplicht niet in de nieuwe APV op te nemen. Het kwam woensdag ook landelijk in het nieuws.

De meldingsplicht was een reactie van het college op de TV-opnames van het TV-programma Hunted waarbij in 2020 de openbare orde op Texel werd verstoord. De burgemeester stond naar eigen zeggen op dat moment 'met de rug tegen de muur' en had weinig om nog handhavend te kunnen optreden. In de meldingsplicht was algemeen gesteld dat voor alle radio-, televisie- en filmopnames twee weken van tevoren melding bij de gemeente moest worden gedaan. Dat bood de burgemeester een handvat om bij volgende ordeverstoringen door een TV-programma's beter te kunnen ingrijpen, maar het pakte verkeerd uit voor de vrije nieuwsgaring.