Arnold Langeveld: groot netwerk in Noord-Holland en korte lijnen met de provincie.
Arnold Langeveld: groot netwerk in Noord-Holland en korte lijnen met de provincie. Foto: Aangeleverd

"Water slagader van ons bestaan"

Arnold Langeveld uit Eierland is lijsttrekker voor de VVD bij de waterschapsverkiezingen die woensdag 15 maart worden gehouden. Water is volgens hem een levensader waar mensen elke dag mee te maken hebben, zonder veel van het waterschap te merken.

Hij kan het merken dat hij lijsttrekker is. Arnold Langeveld uit Eierland heeft de afgelopen weken inmiddels diverse debatten gevoerd in Noord-Holland en is op meerdere plekken op campagne geweest. Aan gespreksstof géén gebrek bij Arnold als het over water en het waterschap gaat. "Het waterschap pakt je als ermee bezig bent. Het waterschap zit bij iedereen in het dagelijks leven zonder dat je het merkt en dat is een groot compliment voor het waterschap. Het gaat allemaal niet vanzelf dat rioolwater wordt gezuiverd, dat dijken op de juiste hoogte zijn of dat watersystemen goed beheerd worden. Allemaal zaken waar het waterschap zich mee bezighoudt."

Tweede keer

Arnold doet volgende week woensdag voor de tweede keer mee aan de verkiezingen voor een nieuwe algemeen bestuur van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. In 2019 werd hij voor de eerste keer gekozen. Aanvankelijk gewoon als één van de dertig zogeheten hoofdingelanden, maar als gevolg van ziekte binnen de fractie werd hij als snel fractievoorzitter van de VVD. Die zit formeel in de oppositie in het algemeen bestuur, al is politiek volgens Arnold nog altijd iets dat eigenlijk niet echt thuishoort in een waterschap. Partijen kunnen wel van mening verschillen over de wijze van investeringen en de hoogte van de waterschapsbelasting, maar uiteindelijk gaat het erom dat het hoogheemraadschap zijn taken kan uitvoeren en dat de bestuurders aangeven welke kant het uit moet. "Het is een functionele democratie, al zie je dat de laatste jaren de politieke verschillen er toch wat meer in beginnen te sluipen."

Op de kaart

Volgens hem is het goed voor Texel dat er Texelaars in het bestuur van Hollands Noorderkwartier zitten. "Arie Lap en ik zorgen er wel voor dat we Texel op de kaart zetten en in beeld houden. We zorgen ook voor de inbreng van lokale kennis over het eiland als dat nodig is." Als hoofdingeland houdt Arnold zich eveneens veel bezig met de andere delen van het gebied van Hollands Noorderkwartier. Dat is geheel Noord-Holland boven het Noordzeekanaal. "Hollands Noorderkwartier is het grootste waterschap van Nederland met 1,2 miljoen ingelanden. Ik leer ook veel van Noord-Holland sinds ik hoofdingeland ben geworden, je komt op veel plekken in de regio."


Zelf vindt Arnold het als waterschapsbestuurder belangrijk om waar nodig verbindingen te leggen tussen partijen, mensen en organisaties als het om water gaat. "Er gaat heel veel goed bij het waterschap, maar er gaan ook dingen fout en dan helpt het om partijen met elkaar in contact te brengen. Verbinding is vaak weer het vertrouwen dat je nodig hebt." Zelf beschikt Arnold door zijn werkzaamheden voor het hoogheemraadschap (en voor LTO Texel) inmiddels over een groot netwerk in Noord-Holland en zijn de lijnen met het provinciebestuur kort, waardoor zaken die op Texel spelen goed onder de aandacht gebracht kunnen worden op de juiste plekken.

Arnold windt er geen doekjes om dat hij de afgelopen tijd - mede door de stikstofdiscussie - heeft getwijfeld of de VVD (waarvan hij sinds 1977 lid is) voor hem als liberaal nog wel zijn partij is. "Uiteindelijk heb ik voor mezelf de afweging gemaakt dat de VVD niet alleen van een premier of een minister van stikstof is, maar van alle leden van de partij. Dat heeft me over de streep getrokken om lid te blijven. Ik vind ook dat we wat moeten doen aan de stikstof, maar ik heb daarvoor wel een andere routekaart voor ogen dan de minister. En het is ook niet de bedoeling dat alleen de landbouw levert om tot oplossingen te komen." Als de VVD na de verkiezingen in het college van dijkgraaf en hoogheemraden zou komen (dagelijks bestuur van het hoogheemraadschap, vergelijkbaar met een college van burgemeester en wethouders) is Arnold beschikbaar als hoogheemraad. Als lijstrekker is hij binnen de VVD de eerst aangewezen persoon om dagelijks bestuurder van Hollands Noorderkwartier te worden. De tijd heeft hij ervoor, hij stopt binnenkort na meer dan twintig jaar als voorzitter van LTO Texel. "Water is zo belangrijk om je mee bezig te houden, het is de slagader van ons bestaan."

Werken aan leggen verbindingen tussen mensen en partijen