De Halve Marathon van De Waal.
De Halve Marathon van De Waal. Foto: Willem Sangers

"Voorjaarsklassieker"

"Een echte voorjaarsklassieker." Zo omschrijven Coen Schoonheden en Frits van der Gracht beiden de Halve Marathon van De Waal die komende zaterdag 11 maart voor de veertigste keer wordt gehouden. Beide Texelaars doen eraan mee.

"Het is elke keer een verrassing wat het wordt met het weer", vertelt Coen, die inmiddels een stuk of vijftien keer heeft meegedaan. Een enkele keer kon hij niet, maar meestal is hij van de partij om mee te doen in De Waal. De gemoedelijke sfeer, deelname van een hoop Texelaars (en mensen van de overkant) en de gezelligheid na afloop zijn een paar belangrijke redenen om mee te doen. "Het heeft altijd wel wat om op het podium van De Wielewaal te staan voor de inschrijving en om eventueel een prijs op te halen op het podium als je wat gewonnen hebt met de verloting."


Voor Frits van der Gracht past 'De Waal' in een reeks aan hardloopwedstrijden waar hij aan mee doet. De meeste zijn aan de overkant, maar 'De halve van De Waal' mag ook zeker niet ontbreken in het rijtje. "Dit is een voorjaarsklassieker in eigen tuin, dus daar doe je aan mee." De eerste keer dat hij in De Waal meedeed, was bij het 25-jarig jubileum. En ook voor Frits is de gezelligheid rond het evenement een belangrijk gegeven. "Het podium in De Wielewaal en het kopje soep, het hoort er allemaal bij."


Het belooft komende zaterdag opnieuw een Halve Marathon als vanouds te worden. De route is - na een aanpassing in 2021 - weer terug bij het oude parcours dat ook voor corona werd gelopen. Hoewel het de veertigste keer is, wordt er aan het jubileum verder niet gek veel aandacht besteed. Volgens beproefd recept begint om 12:15 uur de Kidsrun voor de jeugd (verspreid over meerdere leeftijdsklassen) en om 13:00 uur is de start van de 21,1 km, de 10,6 km en de 5 km. Start en finish daarvan zijn op het Hogereind in De Waal. Online inschrijven is niet meer mogelijk, maar belangstellenden kunnen zich zaterdagochtend nog wel ter plekke inschrijven op het podium van dorpshuis De Wielewaal.  Coen en Frits lopen zaterdag allebei de 10,6 km. Coen kampte de afgelopen tijd met een blessure, maar hoopt zaterdag toch een tijd binnen de drie kwartier te kunnen lopen. De uitdaging is en blijft wel altijd De Staart. "Daar zit het venijn wel in." Op het moment staan er 69 deelnemers op de lijst. Frits: "Hopelijk komen daar nog wel een paar lopers bij komende zaterdag." De eerste Halve Marathon van De Waal werd gehouden op 13 maart 1982, toen nog met de start bij de voormalige graansilo's van Keijser & Co op het Hogereind. Het eerste jaar waren er 117 deelnemers.