Link meteorieten en ontstaan van leven


In de Sterrenzaal van Ecomare geeft professor Ir. Inge Loes ten Kate van de universiteiten van Utrecht en Amsterdam vrijdag 17 maart om 20.00 uur een lezing getiteld 'Meteorieten en het ontstaan van leven, link of geen link?'.

"De oorsprong van het leven is nog steeds onbekend", schrijft de organiserende Volkssterrenwacht De Jager. "Een belangrijk stukje in de puzzel van de oorsprong van het leven is waar de organische verbindingen van het leven vandaan kwamen. De belangrijkste organische verbindingen van het leven - aminozuren, carbonzuren, nucleobasen en simpele suikers - zijn allemaal ontdekt in meteorieten op aarde."

"Afhankelijk van de omstandigheden op de aarde meer dan 4 miljard jaar geleden, kunnen deze stoffen rechtstreeks in het milieu terecht zijn gekomen door meteorieten en hun daaropvolgende verwering. Om de meteoritische bijdrage van de belangrijkste organische verbindingen van het leven aan het milieu te bepalen, moeten we eerst begrijpen hoe meteoritische organische verbindingen in het vroege milieu van de aarde zijn terechtgekomen en of zij lang genoeg intact zijn gebleven om deel te nemen aan de prebiotische chemie."

De lezing begint om 20:00 uur. Een kaartje kost €5,- , inclusief een kopje koffie of thee. Donateurs en OSG-leerlingen genieten gratis toegang. Aanmelden of reserveren is niet nodig.