Koeienkeuring op de Landbouwdag van het afgelopen jaar.
Koeienkeuring op de Landbouwdag van het afgelopen jaar. Foto: Archief Texelse Courant

Doek voor Landbouwdag valt: "Dieptriest"

“Dieptriest”, verzucht stichtingsvoorzitter Cor de Lugt over het besluit Landbouwdag Texel af te blazen. Oorzaak zijn aanvullende eisen met betrekking tot stikstofemissie en verstoring en de onzekerheid over het verkrijgen van een vergunning. 


“Het zou dit jaar de 37ste keer zijn. Een prachtig evenement dat altijd veel bewondering oogst. De schapenhouders, melkveehouders, akkerbouwers, mechanisatiebedrijven, andere ondernemers en vrijwilligers en de top van de tuigpaardensport, ze deden allemaal mee. Het groeide elk jaar, op zo’n dag hadden we 3.000 tot 4.000 bezoekers op het terrein. Ook veel toeristen, die een inkijkje kregen in de landbouw en een mooie dag beleefden. Heel jammer dat het niet doorgaat. Maar we hadden echt geen keus.”


Geen besluit dat lichtzinnig is genomen. Bestuurslid Nelleke van Heerwaarden: “In de loop der jaren moesten we aan steeds meer eisen voldoen. We hadden al een geluids-, communicatie- en calamiteitenplan en voldeden aan allerlei andere dingen. Nu is daar de stikstof bijgekomen." 


De Landbouwdag wordt gehouden in de omgeving van een Natura 2000-gebied. Op het terrein rijden machines rond en er komt verkeer op af. We moeten aantonen hoe groot de uitstoot is." Voor de natuurtoets moet een ingenieursbureau worden ingehuurd. "Dat kost veel geld en dan is het nóg maar de vraag of wel de vergunning wel krijgen."

De gemeente gaat over de veiligheid en openbare orde, de provincie gaat over de vergunning met betrekking tot Natura 2000 en de Natuurbeschermingswet. "De provincie stoeit zelf ook nog met de regels. Het is een soort overgangsjaar. Van de Omgevingsdienst kregen we te horen: “Misschien hebben jullie de vergunning nodig, misschien ook niet. Maar dat geven ze niet zwart op wit."

De Lugt: “Als organisatie kunnen wij het risico niet nemen. Teveel onzekerheid. Wij moeten driekwart jaar van tevoren allerlei afspraken maken en gaan financiële verplichtingen aan. Als we dan toch geen vergunning krijgen, bijvoorbeeld doordat iemand bezwaar maakt, dan zitten we in de problemen. We hebben natuurlijk gekeken naar een alternatieve locatie. Maar, door nabijheid van natuur en andere beperkingen is dat niet gelukt."

De provincie meldt in een brochure over evenementen: "De procedure om hier succesvol een vergunning voor aan te vragen, is complex. Er moet rekening worden gehouden met veel verschillende aspecten. Denk hierbij aan geluidsoverlast en brandveiligheid, maar ook aan het effect van stikstofdepositie of overige mogelijke effecten op de nabijgelegen Natura 2000-gebieden.”

"Aangetoond moet worden dat voldoende matregelen zijn genomen om negatieve effecten te voorkomen. Overtredingen kunnen onder andere optreden door geluid, licht, trillingen, verontreinigingen, beschadigingen en optische verstoringen door de aanwezigheid en/of beweging van mensen of materieel/voorwerpen. Bij evenementen gaat het meestal om een combinatie van bovenstaande verstoringen. Als u deze verstoringen niet kunt voorkomen, zal het evenement op een andere locatie moeten plaatsvinden."

Na de vliegshow is de Landbouwdag het tweede grote evenement dit jaar dat sneuvelt. Ook bij de Leaseweb Texel Airshow speelden de problematiek rond uitstoot van stikstof en CO2 een belangrijke rol in het besluit.