Het beeld nabij de NIOZ-haven.
Het beeld nabij de NIOZ-haven. Foto: Peter van der Struis

"Beeld bedoeld om stenen die bij vloed onderlopen te markeren"

Geen grap, geen ludieke actie, ook geen politieke actie, maar gewoon een praktische handeling om veilig nabij de dijk te kunnen varen.

Dat was de reden dat er woensdag opeens een beeld ter hoogte van de NIOZ-haven langs de Waddenzee stond. NIOZ-medewerker Dennis Mosk had het beeld neergezet bij een restant van een oude dijk om daar een grote berg stenen te markeren. Hij stuurde onderstaande brief over de actie aan de krant: 


"Ik ben degene die het beeld van een vrouw langs de Waddenzeedijk heeft gezet afgelopen week, en ik schrok een beetje van alle aandacht die het genereerde... Blijkbaar denken veel mensen dat het een ludieke of politieke actie was tegen 'de enorme hand op de dijk', maar hier heb ik geen moment bij stil gestaan eerlijk gezegd... Het was een persoonlijke actie om een praktische reden, namelijk om een grote berg stenen te markeren die tijdens hoogwater onder water verdwijnt. Een restant van de oude dijk, waar ik vaak redelijk dicht langs vaar met een klein bootje om de ebstroom en golven wat te vermijden. Dus toen ik dit zware beeld tweedehands kon kopen dacht ik een ideale markering gevonden te hebben, en heb ik haar maar gewoon neergezet op die locatie. Wel vastgezet op een zwaar voetstuk en geklemd tussen grote stenen. Een beetje 'wie niet waagt wie niet wint', en 'we zien wel wat er gebeurt' zeg maar. Ik hoop dat ze de golven overleeft en dat ze mag blijven staan op deze mooie, nuttige locatie."


De actie van Dennis kon de afgelopen dagen in reacties op Facebook rekenen op veel sympathie en bijval. Het beeld is overigens vrijdagochtend wel (tijdelijk) weggehaald, nadat hij door de golven toch was omgevallen. Het beeld trok woensdag meteen de aandacht nadat het langs de kust bij de stapel onderlopende stenen van de oude dijk was geplaatst.