Een slachtoffer van de vogelgriep.
Een slachtoffer van de vogelgriep. Foto: Sytske Dijksen

"Ruimen kadavers vogelgriep beter organiseren"

Badgasten die liggen te zonnen tussen kadavers van jan-van-genten. "Het ruimen van kadavers door de vogelgriep is naast een diergezondheidkwestie ook een volksgezondheidskwestie. Maar het verloopt hier versnipperd en niet adequaat en het moet beter worden georganiseerd", richt Vogelwerkgroep Texel zich tot de gemeente.

Het ruimen van kadavers van wilde dieren, waarvan vermoed wordt dat deze besmet zijn met een dierziekte van categorie A, zoals vogelgriep, is wettelijk verplicht. Het Rijk delegeert dit aan terreinbeherende organisaties. 

Het ruimen van kadavers beperkt de verspreiding van de ziekte, blijkt onder meer uit een experiment over het verschil tussen de Texelse en Zeeuwse aanpak bij sterfte van grote sterns.

De Vogelwerkgroep dringt aan op een “sluitende aanpak” van het ruimen van kadavers. “Het is voor vogeleiland Texel onverteerbaar dat hier zo lauw gehandeld wordt zonder echte regievoering. Volgens de werkgroep moet de gemeente het voortouw nemen. "Als Vogelwerkgroep proberen wij samen met Ecomare de beperkt mogelijke hulp voor levende slachtoffers te organiseren."