De Jan Drijverschool in afwachting van de langverwachte sloop.
De Jan Drijverschool in afwachting van de langverwachte sloop. Foto: Eva Groot

Archeologisch onderzoek in

aanloop naar sloop Drijverschool

Volop bedrijvigheid deze dagen rond de voormalige Jan Drijverschool aan de Naalrand in Den Hoorn. 

De bomen rond het gebouw zijn gekapt en opgehaald, er is nieuwe huisvesting voor vleermuizen gerealiseerd, er is archeologisch onderzoek op komst en de sloop van het gebouw is aanstaande. Het archeologisch onderzoek vindt de komende dagen plaats. Er wordt met een graafmachine een aantal proefsleuven gegraven om de historische gelaagdheid van de bodem te ontdekken. Mogelijk heeft op de plek van de school vroeger de oudste haven van Texel gelegen. 


De sloop van de Drijverschool zou aanvankelijk al een jaar geleden beginnen, maar de planning liep toen vertraging op omdat er eerst onderzoek moest worden verricht naar de mogelijke aanwezigheid van vleermuizen en huismussen. Inmiddels is er nieuwe huisvestingsmogelijkheid voor vleermuizen gerealiseerd bij dorpshuis De Waldhoorn. "Er zijn aan de achterkant van het dorpshuis - zonder aantasting van het gebouw - drie gaten geboord waar de vleermuis zich thuis zou kunnen voelen", laat Joop Groeskamp van de dorpscommissie weten. 


"Formeel is nu dus huisvesting aangeboden, een voorwaarde voor het afgeven van de sloopvergunning door de Omgevingsdienst. Maar het is natuurlijk nog afwachten of de vleermuizen zich hier daadwerkelijk vestigen." Voor de huismussen worden nog mogelijkheden gecreëerd: eveneens op het dorpshuis worden 'mussendakpannen' geplaatst, speciale dakpannen die ruimte bieden om te broeden.

Het geheel betekent dat de sloop van de Drijverschool nu daadwerkelijk van start kan gaan. Het schoolgebouw maakt plaats voor de komst van 32 nieuwe woningen (20 huurhuizen, 12 koophuizen) in een wijk die straks de naam ‘De Siep’ krijgt. Dat is een verwijzing naar een inham aan de kust (een siep) die vroeger bij Den Hoorn heeft gelegen. 

De Drijverschool werd in 1956 geopend en in 2013 gesloten omdat er te weinig leerlingen waren. Het gebouw was daarna nog een tijd in gebruik als verzamelgebouw voor bedrijven en ondernemers en als expositieruimte. De school is vernoemd naar Jan Drijver, afkomstig uit Den Hoorn, die vroeger directeur van Natuurmonumenten is geweest.