Drukte in de Dorpsstraat in De Koog.
Drukte in de Dorpsstraat in De Koog. Foto: Archief Texelse Courant

Emoties en feiten bij discussie over toerisme

“De druktebeleving op Texel is vooral gebaseerd op emotie en niet op onderzoek”, zegt directeur Iwan Groothuis van De Krim Texel over de vraag van NH Nieuws of de grens van het toerisme is bereikt en de rem er op moet. "Haal de emotie eruit en ga op basis van argumenten beleid maken."


Groothuis was één van de vele Texelaars die vorige week voor de microfoon van NH Nieuws hun zegje konden doen over het toerisme op Texel. Een week lang passeerden meningen, emotie en feiten de revue. Belangrijkste conclusies: Texel is afhankelijk van het toerisme, economisch levert het veel op. Unaniem is daarom de opvatting dat het toerisme moet worden gekoesterd. Wel verschillen de meningen over de manier waarop. De invloed van toerisme op de natuur valt mee, mits mensen zich aan de regels houden. Dat laatste schiet er nog wel eens bij in.

Het eiland worstelt om authenticiteit te behouden. Stelling is: kamperen is niet meer back to basic, maar juist onderdompelen in luxe. “Vooropgezette tenten staan helemaal klaar met gespreide bedjes, een ligbad en andere gemakken. Als de tent niet al plaats heeft gemaakt voor een bungalow. En daar meteen de volgende angst: verstening. Traditionele kampeerplaatsen die plaats maken voor bungalows of hotels.” Maarten van Rossem, ook geïnterviewd door NH Nieuws: "Elke keer als ik op het eiland ben, is er ergens weer iets bijgebouwd. Texel moet ophouden om ongeremd bouwvergunningen te verlenen.”

Niet voor iedereen is Texel nog betaalbaar. Zo uit de hand gelopen als op het Duitse Waddeneiland Sylt, met villa’s van €7 tot €12 miljoen, is het niet. Maar betaalbaar wonen staat wel onder druk. Op sommige plekken barst Texel uit z'n voegen, op andere plekken zie je geen kip. Volgens ondernemer Koen Witte moet goed gekeken worden naar de infrastructuur, parkeerplekken, de doorstroom en hoe de toeristen zich verspreiden.

Iwan Groothuis vraagt zich af of een ‘hop-on-hop-off'-bussysteem niet een mooie oplossing is om het autoverkeer in te dammen. “Zo’n rode bus met een open dak in de zomer, wie wil daar niet gebruik van maken?” Hij stelt het aantal campers ter discussie. “Op Texel zijn ongeveer 180 specifieke camperplekken. Eigenaren van een camper zouden alleen naar Texel mogen met een reserveringsbewijs", vindt Groothuis. "Zonder reservering laat je de camper in Den Helder staan en huur je een fiets. Anders kamperen ze vaak illegaal op Texel of ze rijden een dag over het eiland. Dat is niet wenselijk. Als er drie parkeren bij Albert Heijn, is het parkeerterrein snel vol."

Groothuis berekent dat er voor kamperen zo’n 12.000 slaapplekken zijn op Texel. "De plekken van onze eigen kampeerterreinen zijn maar vijf tot zes weken in het jaar volgeboekt. Daarbuiten is er altijd plaats en is er dus geen sprake van een tekort. Die verhouding is niet in orde.” Het omzetten van kampeerplaatsen naar bungalows heeft volgens Groothuis juist een positieve invloed op drukte. Zo zijn de kampeerplaatsen van Villapark De Koog omgezet naar luxe bungalows. "We zijn daar van 450 kampeerslaapplaatsen teruggegaan naar 240 slaapplaatsen.”

"Gevolg is dat we in het hoogseizoen minder gasten hebben. In het laagseizoen hebben we daardoor iets meer gasten. Dat is een positieve ontwikkeling. Want er komen extra mensen naar het eiland in een periode dat we ze echt nodig hebben. Dat is juist een doelgroep die wat meer te besteden heeft en gebruik maakt van winkels en restaurants. Ik maak me best zorgen over het aantal ondernemingen dat gesloten is in het laagseizoen.”