Anders bekeken

'Beeld van Dennis'


De 'Lorelei', 'De Kleine Zeemeermin' of het 'Vrouwtje van Stavoren'. De meest uiteenlopende gedachten kwamen in me op toen ik woensdagavond ineens foto's van een menshoog beeld aan de kust nabij de NIOZ-haven voorbij zag komen. De foto's kwamen van meerdere kanten (en stonden ook al op Facebook), dus het was geen photoshop; er stond vanuit het niets gewoon zomaar opeens een beeld langs de kust...


Dan is het een kwestie van vragen uitzetten bij instanties en organisaties in de hoop dat iemand wat meer kan vertellen over het beeld. De eigen raderen draaiden intussen ook gewoon door. Was het stil protest tegen die 14 meter hoge hand? Een gewonnen weddenschap? Een grap of misschien toch echt een dappere poging van iemand om een aantal internationaal vermaarde iconen als de Lorelei en de Kleine Zeemeermin te evenaren? Alles was mogelijk en denkbaar. 


Uit het bedenken van 'eigen uitleg voor iets dat niet te verklaren is' zijn al vele mythen, sagen en volksverhalen geboren en het is leuk om daaraan mee te doen, maar ik laat dit pad toch maar even aan me voorbij gaan. Als verslaggever probeer ik toch ook graag het feitelijke verhaal te achterhalen. Bij het hoogheemraadschap kijken ze echter verrast op en ook bij het NIOZ verraste reacties. Nou ja, dan maar een kort berichtje op de site in de hoop dat er mogelijk wat meer duidelijk wordt over dit nogal onverwachte beeld lang de kust.


En dan blijkt vervolgens toch weer dat de werkelijkheid vaak nog bijzonderder is dan je zelf kan verzinnen. Geen protest en geen grap, het beeld blijkt een eigen initiatief van een medewerker van het NIOZ die geregeld op de betreffende plek vaart en iets zocht om een stapel telkens onderwater verdwijnende stenen van een oud dijkje te markeren. Dat doe je dan met een menshoog beeld dat je op die plek neerzet, zodat je bij hoog water ziet waar de stenen liggen.


Na het horen van dit verhaal, was ik meteen om. Briljant en meesterlijk bedacht. Lachend en met bewondering heb ik een vervolgverhaal over de herkomst van het beeld geschreven. Of het beeld kan en mag blijven staan? Geen idee, maar ik hoop het eigenlijk wel van harte. Een toeristische trekpleister zal het onbereikbare plekje in zee niet worden, maar elke schipper met toeristen die tussen Oudeschild en het Marsdiep vaart, kan er straks wel een prachtig verhaal over vertellen. En niet geheel onbelangrijk: als het kan blijven staan, kan NIOZ-medewerker Dennis ook weer gewoon veilig varen bij de NIOZ-haven.


Jeroen

(Jozien is met vakantie)