Van links naar rechts: Sonja Bakker, Petra Brans, Jan Eelman, Johan Kuip en Richard Eelman van 't Amateurtje.
Van links naar rechts: Sonja Bakker, Petra Brans, Jan Eelman, Johan Kuip en Richard Eelman van 't Amateurtje. Foto: Jeroen van Hattum

Striptease op podium Wielewaal

Hilariteit alom in de zaal als spelers Jan Eelman, Richard Eelman en debutant Johan Kuip op het podium van De Wielewaal in De Waal met een heuse striptease beginnen.

Het is een scène uit het toneelstuk 'De Jamaica Dreamboys', dat toneelvereniging 't Amateurtje zaterdagavond opvoerde in een uitverkocht dorpshuis. Onder aanvoering van kroegbaas Ank (gespeeld door Alexandra Bogerman) moeten de  gebroeders Eelman (die het 'boevenduo' Johnny en Olaf spelen) en Kuip (die ober Dirk speelt) uit de kleren, voordat ze zogenaamd in een zaal met tweehonderd uitgelaten dames worden losgelaten. Het strippen gebeurde met overgave, waardoor het voor de bezoekers zeer lachwekkend was om allemaal mee te maken.


't Amateurtje had met 'De Jamaica Dreamboys' van Helmut Schmidt een stuk te pakken dat leuk was om naar te kijken en dat voor de spelers ook leuk was om te spelen. Het verhaal draaide rond een kroeg waar het allemaal niet zo lekker liep en waar de eigenaresse de boel dacht te redden door in zee te gaan met een entertainmentbureau dat 'De Jamaica Dreamboys' aanbood. Een en al zwendel, waardoor de eigenaresse mensen uit haar eigen gelederen moest aanspreken om de striptease-avond te redden. Alexandra Bogerman speelde sterk als kroegbaas Ank. Ze zat goed in het spel en was één van de dragende spelers in het geheel. Een andere dragende speler was Sonja Bakker, die schoonmaakster Loes speelde. Zij kwam in eerste instantie over als een rare dame, maar al snel werd duidelijk dat de schoonmaakster haarfijn in de gaten had welke 'dubieuze zaken' er allemaal speelden in de kroeg. Ze werd echter telkens niet geloofd of verweten onzin te verkondigen. Bakker zette het allemaal overtuigend neer.


Jan en Richard Eelman, twee routiniers bij 't Amateurtje, leefden zich helemaal uit in het 'penoze-light duo' Johnny en Olaf. Grote kettingen, iets te laag zittende hemdjes, leren jassen en vooral plat pratend met elkaar. De twee zaten er prima in en bleven - behoudens een kleine hapering aan het begin van het stuk - ook lekker in hun rol zitten. Al bij het opkomen als Johnny en Olaf hadden ze de lach in de zaal te pakken en dat bleef ook zo. 


Andere spelers waren Marije Witte, Henk Slikker, Suzan Eelman en Petra Brans. De laatste speelde een dame op leeftijd die in de kroeg van Ank had afgesproken met een keurige heer (Henk Slikker) met wie ze samen in Spanje een huis zou kopen. Al meteen vanaf de opkomst was duidelijk dat Slikker (bijna een look-alike van de Duitse zanger Heino) alles behalve een keurige heer was, maar uit was op haar geld, en dat speelde hij op leuke wijze. Slikker en Brans waren ook goed op elkaar ingespeeld. Suzan Eelman speelde een keurig geklede dame die als vertegenwoordigster van 'De Jamaica Dreamboys' optrad, maar eveneens niet te vertrouwen was. Voor de toeschouwer werd meteen duidelijk gemaakt dat Slikker en Eelman twee oplichters eersteklas speelden, waardoor daar ook verder niet naar gegist hoefde te worden. Marije Witte en Kuip speelden de obers van de kroeg en dat kwam ook goed uit de steigers. Witte kwam in haar personage Filke resoluut en besluitvaardig over en Kuip stond er bij de striptease.


Met behulp van gekleurde lampen achter een raam werd in het derde bedrijf van het stuk tactisch de illusie gewekt alsof achter dat raam in een denkbeeldige zaal het grote feest met strippers gaande was, terwijl in de kroeg de zaken ook gewoon doorgingen. Zowel de Eelmannen als Kuip ontvluchtten elk een keer de denkbeeldige zaal door telkens met van het lijf gescheurde kleren in de kroeg te verschijnen. Als toeschouwer had je daardoor het gevoel dat er achter het raam ook vanalles gebeurde.


Uiteindelijk was het eind goed, al goed en konden Slikker en Eelman worden ingerekend. De regie was in handen van Gooitzen Kedde, Marja Wijnhoff was kapster, Ria Kleinveld verzorgde de grime, José Eelman deed de kleding en Lia Stienstra maakte haar debuut als souffleur.


Jeroen van Hattum