Adriaan en Lieuwe Dijksen in 1953 met de loden buis bij de eerstesteenlegging van de Thijsseschool.
Adriaan en Lieuwe Dijksen in 1953 met de loden buis bij de eerstesteenlegging van de Thijsseschool. Foto: Archief Texelse Courant/Thijsseschool

Uitkijken naar loden buis uit 1953 in muur school

Algemeen

Er wordt inmiddels van meerdere kanten naar uitgekeken: als het goed is, moet straks bij de sloop van de Jac. P. Thijsseschool aan de Keesomlaan in Den Burg een loden buis uit 1953 tevoorschijn komen uit de muren van het voormalig schoolgebouw.

De loden buis werd daar op 19 augustus 1953 ingemetseld tussen de binnenmuur en de buitenmuur toen officieel de eerste steen werd gelegd van de afbouw van de school. De loden buis was destijds bedoeld als verrassing dan wel tijdcapsule voor de verre toekomst. Hij wordt - nu de sloop daadwerkelijk aanstaande is - even onder de aandacht gebracht om te behoeden dat de buis straks tijdens de sloop per ongeluk ongezien met het puin wordt afgevoerd.

In de loden buis zit een oorkonde die in 1953 door vier Texelse tweelingen in de buis werd gedaan en ingemetseld. Onder hen de tweelingzussen Jeannette en Thea Veenbaas. Zij hopen dat de loden buis ergens een mooie plek kan krijgen zodat hij bewaard blijft. “Mogelijk zou dat kunnen in het gemeentehu..