"Natuur achteruit door vogelmest"


“De achteruitgang van de natuur wordt voor een deel veroorzaakt door de bemesting, veroorzaakt door watervogels, zoals ganzen en aalscholvers. Dit wordt echter niet meegenomen in de berekeningen waar de stoffen, zoals nitraat vandaan komen.”

Dat meldt Arie Lap, lid van het algemeen bestuur van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK). In natuurgebied De Geul ziet hij elk jaar de vegetatie aan de randen van het water afsterven als gevolg van de uitwerpselen van de aalscholvers. Hij stelt er vragen over aan het dagelijks bestuur.

“De landbouw wordt nu onredelijk veel verantwoordelijk gehouden voor verontreiniging, die door 'de natuur' worden veroorzaakt.

De waterkwaliteit in natuurgebieden in ons beheergebied, zoals het Zwanenwater, en de Duinen van Texel is op verschillende plaatsen van onvoldoende kwaliteit. Daar worden wij als waterschap, maar indirect ook de landbouw op aangesproken.

Vanuit de landbouw is er dan ook een vermoeden dat zij grotendeels verantwoordelijk wordt gesteld voor de gevolgen van met name de gigantisch toegenomen ganzenpopulatie vanuit de natuurgebieden, met alle verdere wettelijke gevolgen.

Vanuit onze fractie is er reeds eerder op gewezen dat de invloed van uitwerpselen van watervogels, zoals ganzen, aalscholvers e.d., op de waterkwaliteit op verschillende plaatsen aanzienlijk kan zijn. Die invloed blijkt ook uit eerder eigen onderzoek en rapportages van HHNK, en waarnemingen vanuit de natuurorganisaties.

Onderzoek

Echter in officiële stukken van HHNK, zoals die van onze Kaderrichtlijn Water wordt de invloed van watervogels, niet of nauwelijks genoemd. Dit terwijl uit het onderzoek van HHNK, uit het verleden in natuurgebied de Muy en de Geul op Texel reeds een aanzienlijke invloed op de waterkwaliteit was vastgesteld. Het aantal watervogels is daarna ook nog eens explosief toegenomen.

Er zullen toch, door HHNK aangeleverde gegevens ten grondslag liggen aan de beoordeling van de waterkwaliteit, die daaropvolgend beschikbaar gesteld zijn aan andere instanties ter opstelling van de landelijke regelingen.

Kan er op zeer korte termijn een overzicht worden gegeven op welke plaatsen er in het Natura 2000 gebieden, Zwanenwater en de Duinen van Texel het water wordt gemeten? Kan er ook worden aangegeven hoeveel watervogels er de laatste 30 jaren in genoemde gebieden verblijven?

Kunt u doorgeven wat de meetgegevens van de laatste 30 jaar zijn van de meetpunten in de genoemde natuurgebieden?

Welk percentage van de overschreden stoffen rekent u voor De Geul en De Muy en het Zwanenwater toe aan de watervogels en welke aan de landbouw?"