“Géén regeling voor

zorgslaapplaatsen”


Texel kent op het moment géén regeling voor zorgslaapplaatsen. Het staat exploitanten echter altijd vrij om - binnen de regels van het bestemmingsplan - een accommodatie aan te passen zodat deze gebruikt kan worden voor toeristen die zorg nodig hebben.

Dat heeft het college laten weten in antwoord op vragen van het CDA over zorgslaapplaatsen. De partij had vragen gesteld aan het college over zorgslaapplaatsen om daar helder te krijgen wat er wel en niet kan. Een paar jaar geleden was er even sprake van honderd zorgslaapplaatsen toen de gemeenteraad op eigen initiatief bezig was met de ontwikkeling van innovatieve slaapplaatsen. Dat proces is inmiddels niet meer en de innovatieve bedden zijn ook alweer uit de nota’s gehaald, maar er komen nog wel eens vragen over de destijds benoemde zorgbedden voorbij.

Zorgtoerisme

Volgens het college wordt er in de bestemmingsplannen geen onderscheid gemaakt tussen ‘gewone’ recreatieve slaapplaatsen en slaapplaatsen voor zorgtoerisme. “Er zijn al aanbieders van accommodaties die één of meerdere recreatieve onderkomens speciaal hebben ingericht voor minder validen. Daarnaast kan zorg door de gast zelf worden ingekocht voor de vakantieperiode. Mochten er ontwikkelingen zijn op het gebied van zorgtoerisme dan is het wenselijk om ook te kijken of ons zorgstelsel dit kan verlenen.” 


Uit de antwoorden op de vragen van het CDA komt naar voren dat er geen specifieke kaders zijn voor zorgtoerisme. “Plannen zullen getoetst worden aan de bestaande regelgeving voor verblijfsrecreatie. Een exploitant kan zelf de keuze maken of deze zich, binnen de regels in de bestemmingsplannen, daarop wil richten.” In de praktijk adviseert de gemeente aan exploitanten om bij grote uitbreidingen van vakantieparken tenminste één op de twintig vakantiewoningen geschikt te maken voor mensen die mindervalide zijn. “Dit is een vrijwillig advies, en is vergelijkbaar met de eis voor hotels.”