Vier vaste Texelgangers uit Bussum verzamelen zwerfvuil.
Vier vaste Texelgangers uit Bussum verzamelen zwerfvuil. Foto: Harry Wuis

Zwerfvuil opruimen: "Een schoon eiland is een mooi visitekaartje"

“Een groot compliment. Een schoon dorp of eiland is een mooi visitekaartje voor de toeristen.” Lovende woorden van Harry Wuis aan het adres van vier trouwe Texelgangers die zwerfvuil opruimden.


Het viertal uit Bussum verblijft meerdere keren per jaar in een vakantiehuis op Kustpark Texel. Gewapend met grijpertjes gaan zij langs de wegen en straten om het zwerfvuil op te ruimen.


Wuis spotte de wandelaars en zette hen op de foto. Als voorzitter van de ondernemersvereniging De Koog Badplaats en hotelier-eigenaar van Opduin zette Wuis zich al in voor een schoon eiland. “Het valt je positief op, als het ergens schoon en vrij van zwerfvuil is. Als er veel zwerfvuil is, geeft dat juist een zeer negatieve beleving. Ik heb dertig jaar het hotel gerund en als ik met gasten aan de wandel ging, nam ik altijd een plastic zak mee voor de rommel die ik tegenkwam. Vaste gasten gingen dat op een gegeven moment ook zelf doen en kwamen dan bij me met een zakje afval. Goed voorbeeld doet nu eenmaal goed volgen.”

'Wildplakken'

Een andere doorn in het oog van Wuis is het ‘wildplakken’, zoals hij het noemt, wijzend op de lichtmasten aan de Badweg en het huisje van Liander bij het pad van Daalder. Beklad en beplakt met van alles en nog wat. “Het is triest dat ze volledig besmeurd zijn. Het ziet er zo slordig uit." 


Wuis: "Ook dit vraagt om actie van de gemeente, bijvoorbeeld door in de verordening een verbod op wildplakken op te nemen en de overtreders te bestraffen met verplicht reinigen en een flinke boete. Ook zou het goed zijn als de gemeente ieder voorjaar een grote schoonmaak ging houden, zoals vroeger in het huishouden gebruikelijk was. Een schoon dorp ligt aan de basis van de toeristische kwaliteitsbeleving.”