Vijftig zwerfkatten van eiland gehaald

De kattenvangactie die in december en januari op Texel werd gehouden, heeft bij elkaar 49 verwilderde zwerfkatten opgeleverd.

Dat heeft Staatsbosbeheer gisteren laten weten. Het vangen van de verwilderde katten, wat jaarlijks gebeurt, moet bescherming bieden aan vogels, konijnen en hazen. De vangactie gaat volgens SBB nog even door met een nieuwe bliksemactie, omdat recent verschillende rondzwervende katten zijn gesignaleerd op plekken waar ze forse schade kunnen aanrichten. "Vóór het broedseizoen in volle gang is, willen we daarom in samenwerking met de Texelse Wildbeheereenheid nog een korte vangactie houden."


Volgens SBB kunnen voor de nieuwe vangactie meldingen gedaan worden via texel@staatsbosbeheer.nl of via www.waarneming.nl. Staatsbosbeheer verzoekt mensen om een melding te voorzien van datum, exacte locatie, een omschrijving van kleur en tekening van de waargenomen kat en bij voorkeur met foto. Dat moet helpen om de komende vangactie zo gericht mogelijk te organiseren en om kwetsbare natuur te beschermen.


De gevangen zwerfkatten gaan volgens SBB in eerste instantie naar het dierenpension waar een eventuele chip wordt uitgelezen. Verwilderde zwerfkatten worden overgebracht naar Dierentehuis ’t Schuthok in Den Helder, waar ze na castratie of sterilisatie worden geresocialiseerd en herplaatst. "Als de kat zo verwilderd is dat herplaatsing niet meer mogelijk is krijgt het dier een vaste plaats in kattenopvang Bastet in Friesland." Als een gechipte kat in een vangkooi terecht komt, krijgt de eigenaar zo spoedig mogelijk bericht.