Honden moeten in natuurgebieden weer aan de lijn  in verband met het broedseizoen.
Honden moeten in natuurgebieden weer aan de lijn in verband met het broedseizoen. Foto: Jeroen van Hattum

Honden tijdelijk weer aan de lijn

Honden moeten sinds deze week weer tijdelijk aan de lijn bij het wandelen in een aantal natuurgebieden op Texel.

Dat is vanwege het broedseizoen dat weer begint. Het aanlijngebod wordt aangegeven op borden. Honden mogen gewoon mee de natuurgebieden in blijven gaan, maar de komende maanden wel weer even aan de lijn om broedende vogels in natuurgebieden niet te verstoren. In de duingebieden moeten honden het hele jaar aangelijnd zijn.


In De Dennen en het Krimbos mogen honden volgens gegevens van VVV Texel en Staatsbosbeheer Texel in principe gewoon los blijven lopen. In gebieden waar grote grazers zijn of vee loopt en op speelplaatsen/speelweides moet de hond  wel even aan de lijn. Op het Texelse strand mag de hond in principe ook gewoon los blijven lopen. Op de strandgedeeltes die bewaakt worden (in de zomer door de badmeesters) en op de naaktstranden bij Den Hoorn en De Cocksdorp geldt wel een aanlijnplicht voor de viervoeter. Ten zuiden van paal 8 en tussen de strandpalen 12 en 21 geldt van 1 maart tot 1 september een aanlijnplicht.


Voor hondenbezitters die in de stellige overtuiging zijn dat hun hond ‘de rust zelve' blijft in de buurt van schapen: dat hebben er meer gedacht vóórdat ze hun trouwe viervoeter met dichtgeklapte oren richting schapen zagen stuiven... In dat geval geldt ook: even de hond aan de lijn om een hoop ellende te voorkomen.